Escadroane de avioane tip "Reaper", fara pilot, vor pleca in scurt timp catre Irak si Afganistan, a dezvaluit comandantul fortelor aeriene ale SUA in Orientul Mijlociu, citat de cotidianul britanic "Telegraph". Utilizarea dronelor ca avioane de atac este o premiera mondiala, ele fiind folosite pana acum numai pentru supraveghere si culegere de date.

Fiecare avion poate transporta pana la 14 rachete aer-sol sau patru astfel de rachete si doua bombe a cate 230 de kilograme. Pilotii vor fi la peste 10.000 de kilometri distanta de tinte. Ei vor manevra avioanele de la baza Creech Air Force din Nevada, folosind telecomenzi si monitoare, similare cu cele ale unui simulator de zbor.

O legatura prin satelit va permite urmarirea insurgentilor cu ajutorul camerelor in infrarosu.
„Reaper" are la bord 1,5 tone de armament de precizie
Armatele SUA si CIA folosesc de mult astfel de avioane, dar numai pentru supraveghere aeriana. Modelul "Eye in the Sky" a fost folosit in trecut in raiduri aeriene asupra unor tinte Al-Qaida, insa este pentru prima data cand escadrile de drone, proiectate special pentru atac, sunt trimise in lupta.

Un avion "Reaper" costa 17 milioane de dolari si poate transporta pana la 1,5 tone de armament de precizie. General-locotenentul­ Gary North, comandantul fortelor aeriene ale SUA in Orientul Mijlociu, a dez­valuit ca primele escadroane de "Reaper" vor fi dispuse in curand, mai intai in Afganistan, unde suplimentarea de forte este mai necesara, si, din toamna, in Irak. Numarul exact al dronelor ce vor fi dispuse in aceste zone ramane secret.