Departamentul de Stat al Statelor Unite a anutat inchiderea de catre Coreea de Nord a reactorului sa nuclear de la Yongbyon.

Purtatorul de cuvant Sean McCormack a afirmat ca Statele Unite au fost informate de inchidere de catre autoritatile nord-coreene si ca asteapta o verificare din partea Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, IAEA. O echipa a IAEA se afla la Yongbyon supervizand inchiderea, care are loc conform unui acord incheiat in februarie dar pus in aplicare cu intarziere.Potrivit acestui acord, Pyongang-ul a primit sambata primele livrari de combustibil.

"Salutam aceste evolutii si asteptam cu interes verificarea si monitorizarea inchiderii de cdatre echipa Agentiei Internationale pentru Energie Atomica", a spus Sean McCormack printr-o declaratie de presa.Daca se confirma inchiderea, acesta ar fi primul pas pe calea demantelarii programului nuclear al Coreei de Nord. Echipa de 10 membri a IAEA urmeaza sa dezafecteze si sigileze echipamentul la reactor si la uzima de reprocesare a plutoniului.Potrivit corespondentului BBC in Coreea de Sud, misiunea echipei de inspectori ar putea dura trei saptamani.

Primul pas

In convorbirile de la Beijing din luna februarie, Coreei de Nord i s-a promis livrarea de combustibil petrolier greu, in schimbul inchiderii reactorului de la YongbyonAcordul a fost amanat, pe fondul disputei legate de fonduri nord coreene inghetate intr-un cont bancar la Macau.

Primul vas incarcat cu combustibil petrolier greu a ajuns sambata in portul nord-coreean Sonbong, avand o incarcatura de 6200 de tone.Vineri, trimisul special american in probleme nucleare, Christophe Hill, a subliniat ca inchiderea reactorului de la Yongbyon reprezinta doar primul pas.Diplomatul american a afirmat ca asteapta o lista completa a instalatiilor nucleare a Coreei de Nord, asa cum s-a convenit in februarieRegimul de la Pyongyang a testat o arma nucleara anul trecut si a spus ca are nevoie de arme nucleare ca sa se apere de atacuri americaneConvorbirile la care au participat Coreea de Nord, Coreea de Sud, Rusia, Japonia, Statele Unite si China urmeazi sa fie reluate miercuri la Beijing pentru a decide urmatoarea faza a procesului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.