50 de firme sunt banuite ca au exportat, prin intermediul Rusiei, materiale pentru constructia reactorului de la Busher

Circa 50 de companii germane, cele mai multe provenind din Germania de Vest, sunt suspectate ca au livrat ilegal, prin intermediul Rusiei, materiale si echipamente pentru construirea reactorului nuclear iranian de la Busher, a anuntat Parchetul din Postdam.

Dupa efectuarea mai multor perchezitii la sediul Vero, o companie de import-export din Berlin, anchetatorii au descoperit ca aceasta a desfasurat exporturi ilegale pentru construirea reactorului. Materialele nucleare erau expediate catre Moscova, pe la frontiera germano-poloneza, a declarat procurorul Christoph Lange. Perchezitiile au dezvaluit ca, incepand din anul 2000, Vero a achizitionat tehnologie din Germania si din alte tari europene in numele unei companii din Rusia, Atomstroiexport (ASE), care, la randul ei, o livra in Iran. Lange sustine ca ancheta se afla intr-un stadiu incipient si ca valoarea livrarilor, stabilita pentru moment la cinci milioane de euro, ar putea creste semnificativ. Potrivit unor estimari ale anchetatorilor, ar putea fi vorba de 150 milioane de euro.

Firmele trimiteau echipamente depasite

Exportul tehnologiei catre Rusia a fost posibil din punct de vedere legal, deoarece Vero s-a folosit de "o chichita" legislativa, care permitea transferul de materiale in cazul in care se preciza ca ele vor fi folosite in alte scopuri decat cele nucleare. Lange afirma ca exista dovezi clare ca mai multe echipamente au fost folosite pentru construirea reactorului. Procurorul mai precizeaza ca este vorba de o tehnologie vest-europeana mai veche, la care firmele mari din domeniu incepusera sa renunte, fiind depasita. Cel putin 12 dintre firmele suspectate erau la curent cu faptul ca materialele ce ajungeau in Rusia aveau, in realitate, ca destinatie finala Iranul


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.