Liberalizarea pietei energetice face din UE o prada usoara pentru fondurile de investitii si companiile extracomunitare.
Comisia Europeana incearca sa se opuna tendintei gigantului rus Gazprom de a intra in posesia retelelor energetice si de distributie a gazelor naturale din Europa, relateaza cotidianul britanic „The Guardian“. O noua lege propusa de executivul european va permite unor companii extracomunitare, precum Gazprom, sa intre in posesia actiunilor unor companii precum EO.N, Electricite de France sau Gaz de France doar daca europenii vor putea intra si ei pe piata energetica din Rusia.

Executivul Uniunii a propus ieri Parlamentului European un proiect de lege prin care se impun conditii dure si fondurilor private de investitii, precum si companiilor de stat din tari terte care vor sa achizitioneze retelele de distributie ale marilor companii energetice europene. Fondurile private si cu capital de risc nu vor putea face decit investitii pe termen lung in sectorul energetic, astfel incit riscul retragerii lor bruste, pentru obtinerea unui profit in detrimentul cetatenilor, sa fie minim.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.