Peste cinci ani omenirea se va confrunta cu o "criza" a rezervelor petroliere, din care cauza preturile vor urca la cote record, iar dependenta Occidentului de cartelul titeiului OPEC va creste.

Un avertisment in acest sens a fost formulat de Agentia Internationala a Energiei (AIE), structura care monitorizeaza domeniul de resort din statele puternic industrializate. Pe un ton cat se poate de categoric, institutia precizeaza ca peste cinci ani "situatia legata de petrol promite sa devina extrem de tensionata" si este foarte posibil ca "starea de incordare si nervozitate sa cuprinda inclusiv piata gazelor naturale". Raportul AIE atrage atentia ca rezervele de petrol din zacaminte importante precum cele din Mexic sau Marea Nordului se epuizeaza mai repede decat se anticipa, in timp ce noile proiecte, precum cele destinate Orientului Indepartat al Rusiei, sunt mereu amanate.

In acest timp, nota AIE, consumul de titei sporeste pe fondul vertiginoasei cresteri economice din statele in curs de dezvoltare. Problema este agravata de faptul ca livrarile de "aur negru" din tarile care nu sunt membre OPEC, se vor mari cu doar un procent pe an, mai putin de jumatate din ritmul de crestere a cererii. "Daca se va atinge punctul nevralgic cand "aurul negru" va deveni insuficient, singura modalitate de echilibrare a pietii va fi majorarea preturilor si reducerea cererii", au declarat pentru Financial Times surse AIE.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.