Ministrul japonez al apararii, Fumio Kyuma, si-a anuntat ieri demisia dupa ce a provocat proteste vehemente in Japonia justificand bombardamentele atomice din 1945 de la Hiroshima si Nagasaki, informeaza agentiile internationale de presa.
'Imi pare rau ca afirmatiile mele au provocat neplaceri. Imi pare extrem de rau', a afirmat Fumio Kyuma pentru reporteri, adaugand ca premierul Shinzo Abe i-a acceptat demisia. Kyuma a provocat reactii de nemultumire la mai putin de o luna inainte de alegerile parlamentare din Japonia dupa ce a afirmat ca bombardamentele atomice de la Hiroshima si Nagasaki au reprezentat o cale inevitabila pentru incheierea celui de-al doilea razboi mondial. Afirmatiile contrazic pozitia Japoniei, aparata cu inversunare de supravietuitori si de sustinatorii lor, potrivit careia folosirea armelor atomice nu poate fi niciodata justificata. Interzicerea posesiei unor astfel de arme este 'un stalp de rezistenta' al regimului pacifist japonez, noteaza AP. Acest nou scandal afecteaza grav imaginea guvernului condus de Shinzo Abe, la mai putin de o luna inaintea alegerilor parlamentare din Japonia.

Premierul nipon Shinzo Abe a numit ieri un nou ministru al apararii, in persoana doamnei Yuriko Koike, in urma demisiei ministrului apararii Fumio Kyuma, ca urmare a scandalului provocat de declaratiile acestuia in sprijinul bombardamentelor atomice americane de la Nagasaki si Hiroshima din 1945, transmite Kyoto. Noul ministru al apararii isi va prelua oficial functia azi, dupa o ceremonie speciala. Pentru prima oara in istoria tarii Soarelui Rasare, portofoliul apararii este incredintat unei femei. Anterior, Yuriko Koike a ocupat functia de ministru al mediului, iar in ultimul timp a fost consilierul premierului Shinzo Abe pentru securitatea nationala. Ea este licentiata a Universitatii din Cairo si a lucrat ca translator din araba si prezentator de televiziune, inainte de a intra in politica.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.