Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat, vineri, in deschiderea lucrarilor Forumului de Securitate al Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic (EAPC), care se desfasoara la Ohrid, in Republica Macedonia ca, toate tarile balcanice trebuie sa devina parte a familiei euro-atlantice.
Scheffer a subliniat ca Balcanii sunt parte integranta a Europei, iar accederea tuturor tarilor din regiune la NATO este 'singura cale viabila' pentru asigurarea stabilitatii. 'Este in interesul tuturor ca Balcanii sa devina o regiune de stabilitate, iar tarile din zona sa poata, la randul lor, sa asigure asistenta militara in alte zone de conflict din lume', a aratat secretarul general al NATO. 'Usile NATO sunt deschise acelor tari care indeplinesc standardele Aliantei. Mesajul meu catre tarile aspirante este ca, daca isi vor respecta angajamentele, si NATO le va respecta pe ale sale', a spus Scheffer. Scheffer a subliniat, insa, ca aderarea tuturor tarilor balcanice la NATO va fi incetinita daca nu se gaseste o solutie pentru Kosovo cat mai repede.

Tema reuniunii de la Ohrid este 'Promovarea pacii si stabilitatii: provocari si solutii curente'. Agenda dezbaterilor cuprinde subiecte actuale pentru aliati si parteneri, dar si pentru intreaga comunitate internationala, precum situatia din Afganistan (castigarea conflictului si a pacii), Balcanii de Vest (Kosovo si viitorul Balcanilor, perspectivele integrarii euro-atlantice ale Balcanilor) si securitatea energetica (relatii strategice si surse de incredere, rolul NATO si al altor organizatii internationale). Seful diplomatiei romane, Adrian Cioroianu, aflat la Ohrid, a sustinut, ieri dupa-amiaza, o alocutiune in panelul privind perspectivele integrarii euroatlantice a Balcanilor. De asemenea, cu prilejul participarii la lucrarile acestei reuniuni, ministrul roman al Afacerilor Externe are programate intrevederi bilaterale cu primul ministru al Republicii Macedonia, Nikola Gruevski si cu omologul sau croat, Kolinda Grabar-Kitarovic.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.