Presa de la Chisinau scrie ca Voronin si Putin urmau sa se puna de acord, la Rostov-pe-Don, asupra unor trucuri menite sa determine UE si SUA sa accepte noul plan rusesc privind statutul regiunii transnistrene, document considerat a fi mai periculos chiar si decat esuatul "Memorandum Kozak" de asa-zisa federalizare din 2003.

SUA si UE urmaresc acum cu atentie maxima intalnirile din ultima vreme ale presedintilor Voronin si Putin. Informatiile despre existenta unui nou plan secret de origine ruseasca pentru Transnistria, care prevede accederea exponentilor structurilor politice transnistrene in Legislativul de la Chisinau si stationarea armatei ruse in Transnistria, au pus in garda Departamentul de Stat american si cancelariile europene. Desi Vladimir Voronin i-a asigurat in repetate randuri pe diplomatii occidentali ca nu exista un astfel de plan si ca Chisinaul nu va negocia cu Rusia solutionarea diferendului transnistrean in afara formatului 5+2 din care fac parte SUA si UE (cu statut de observatori), presa de la Chisinau si cea internationala lasa sa se inteleaga clar ca Voronin minte si actioneaza perfid.

Unii analisti politici de la Chisinau sunt de parere ca intalnirea Putin-Voronin de la Novo Ogarevo, pe 22 iunie, a fost o stratagema menita sa induca in eroare comunitatea internationala care se astepta ca mult-trambitatul plan pentru Transnistria sa fie semnat anume in acea zi. Nici cele mai bine informate ziare moscovite, cu relatii la Kremlin, nu au reusit sa afle ceva concret in privinta acelei intalniri. Serviciul de presa al Presedintiei de la Chisinau a comunicat doar ca "presedintii Republicii Moldova si Rusiei au examinat problemele reglementarii transnistrene, mentionand importanta reluarii procesului de negocieri".