Ministrul britanic de finante, Gordon Brown, a preluat ieri conducerea Partidului Laburist in cursul unei conferinte a acestei formatiuni politice, ultima etapa obligatorie inainte de a-l inlocui pe Tony Blair in functia de premier la data de 27 iunie, informeaza AFP.
Adversarii sau nu au reusit sa obtina sprijin suficient impotriva lui, astfel ca Brown va fi desemnat, fara suspans, noul lider al partidului, nefiind niciun alt candidat. Potrivit sistemului politic britanic, alegerile legislative nu sunt necesare daca partidul aflat la putere isi schimba liderul la jumatatea mandatului. Preluand conducerea laburistilor, Brown va deveni automat prim-ministru. Tony Blair urmeaza sa-si inmaneze miercuri demisia reginei, permitandu-i astfel lui Gordon Brown sa-i preia biroul din Downing Street. In acelasi timp, Blair, a fost primit sambata dimineata, timp de 35 de minute, la Vatican de catre Papa Benedict al XVI-lea. Audienta particulara se presupune a avea legatura cu posibila convertire la catolicism a premierului britanic. La intrunire li s-a mai alaturat si cardinalul Cormac Murphy-O'Connor, arhiepiscop de Westminster si sef al Bisericii Catolice a Angliei si Tarii Galilor, pentru convorbiri care au durat zece minute.

Se pare ca Blair se va converti abia acum, dupa ce va demisiona din postul de prim ministru, pana acum fiind retinut de ratiuni politici, Marea Britanie, majoritar anglicana, nu a mai avut un premier catolic pana in prezent si nici nu e de crezut ca opinia publica ar fi acceptat asa ceva. Tony Blair, de confesiune anglicana, a confirmat sambata in cotidianul "The Times" ca intentioneaza sa se converteasca la catolicism, religia sotiei sale, Cherie, si a celor patru copii ai cuplului, precizand insa ca problema nu a fost inca total solutionata. In fata jurnalistilor care au fost admisi in momentul salutului dintre Papa si Blair, cei doi, foarte destinsi, si-au limitat declaratiile la summit-ul UE de la Bruxelles. "Am auzit ca a fost un succes", a declarat Benedict al XVI-lea, la confirmarea facuta de Blair despre reuniunea de la Bruxelles.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.