Potrivit unor surse anonime de la Londra si Roma, citate de ziare britanice ca "The Guardian" si "The Daily Telegraph", premierul britanic Tony Blair, care este anglican, a decis sa se converteasca la catolicism.
Daca totul merge bine si lucrarile summitului UE se incheie la timp, Blair se va intilni astazi la Vatican, cu Papa Benedict al XVI-lea, pentru a face pregatirile necesare convertirii sale. Este posibil ca anuntul convertirii primului ministru la catolicism sa fie facut fie astazi, fie dupa ziua de miercuri, cind va demisiona, functia de sef al Cabinetului Britanic urmind sa fie preluata de actualul ministru de Finante, Gordon Brown. Blair, care a fost de trei ori primit in audienta la Vatican in patru ani, este considerat "un catolic in toate, in afara de nume", dar nu s-a putut converti oficial la catolicism cit a fost prim- ministru din cauza divergentelor existente intre Biserica Catolica si Partidul Laburist in probleme cum ar fi celulele-stem, avorturile si casatoriile gay. In plus, ar fi aparut astfel complicatii in timpul negocierilor pentru pace din Irlanda de Nord, unde loialistii protestanti si separatistii catolici s-au luptat timp de trei secole. Cu citeva secole in urma, o astfel de convertire ar fi fost imposibila, intrucit Henric al VIII-lea si Elisabeta Tudor au interzis in mod formal ca un catolic sa detina vreo functie in stat, dar decretele celor doi suverani din secolul al XVI-lea au fost intre timp abrogate.

"Fascinatia lui Blair pentru catolicism" este cunoscuta in mediile politice si in mass-media din Regatul Unit de ani buni, la fel ca si cauza acesteia: sotia lui Blair, Cherie, catolica ferventa. De altfel, cei patru copii ai cuplului Blair sint si ei catolici, la fel ca mama lor. In plus, (inca) premierul nu a asistat la ceremoniile religioase anglicane, decit atunci cind i-o cereau "atributiile de serviciu", in rest ducindu-se, impreuna cu sotia sa, la liturghia catolica. Situatie care l-a deranjat pe cardinalul catolic Basil Hume, arhiepiscop de Westminster, care in 1996 i-a trimis o scrisoare prin care ii cerea in mod oficial sa inceteze a mai intra in biserici catolice. Raspunsul lui Blair nu a intirziat: "Ma intreb ce parere ar fi avut Iisus Christos despre acest demers".


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.