Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat ca noul guvern nu va purta nici un dialog cu gruparea militanta Hamas. Aceasta a preluat, saptamana trecuta, controlul asupra Fasiei Gaza in urma unor confruntari violente cu Fatah, gruparea presedintelui Abbas.

"Nu vom dialoga cu acesti criminali care au pus la cale o lovitura de stat", a spus Mahmoud Abbas, in Cisiordania, la Ramallah, intr-un discurs in fata membrilor Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei.

Lovitura de stat

Mahmoud Abbas a insistat ca Hamas a dat o sangeroasa lovitura de stat in Gaza, saptamana trecuta.El a cerut gruparii sa cedeze imediat controlul institutiilor din Gaza catre Guvernul legitim al tarii si a explicat ca nu poate dialoga cu "ucigasi si tradatori" pe care a incercat sa ii implice in procesul democratic, dar care l-au rasplatit cu atacuri asupra propriei sale locuinte.De altfel, presedintele palestinian a afirmat si ca Hamas a incercat sa il asasineze in timpul vizitei pe care a facut-o in urma cu o luna in Gaza.El a spus ca a vazut inregistrari in care militantii discutau despre explozibilul pe care ar fi urmat sa il foloseasca pentru a-l ucide.

Replica Hamas

Reprezentatul din Liban al gruparii Hamas, Osama Hamdan, a spus ca Mahmoud Abbas minte."A fost un discurs plin de minciuni si povesti inventate, cu o logica ce nu are nimic de-a face cu cea a unui presedinte. E nepotrivit pentru orice presedinte sa excluda dialogul cu vreuna din gruparile formate de poporul sau", a spus reprezentantul Hamas.

Situatia din Gaza

Oficialii israelieni au anuntat ca cel putin cinci palestinieni bolnavi din Fasia Gaza, inclusiv un adolescent care are leucemie, au primit permisiunea de a intra in Israel pentru tratament.Calatoria a fost autorizata de ministrul apararii, Ehud Barak, care a cerut armatei ca palestinienii raniti sau care au nevoie de ajutor medical sa fie lasati sa treaca prin punctul de control Erez.De asemenea, au primit permisunea de a intra in Israeli toti strainii care se mai aflau in Fasia Gaza.De cand controlul asupra regiunii a fost preluat de Hamas, zeci de oameni au incercat sa treaca granita spre Israel.

Cei mai multi nu au primit permisiunea de a intra in Israel din motive de securitate.Agentiile umanitare au primit permisiunea de a livra hrana si medicamente, insa Natiunile Unite avertizeaza ca situatia se va inrautati in circa doua saptamani, daca Israelul nu permite reluarea traficului de marfuri.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.