UE si SUA vor o rezolutie ONU care nu va proclama independenta, ci va da dreptul statelor binevoitoare fata de Pristina sa o recunoasca

Uniunea Europeana si SUA par gata sa aprobe independenta Kosovo cu orice pret, chiar si cu cel al ignorarii opozitiei Rusiei. Jocul diplomatic pe mai multe fronturi al Rusiei (renegocierea tratatului privind armele conventionale in Europa, scutul antiracheta si, mai nou, problema energetica) a blocat din nou dosarul Kosovo.

Dupa ce, in urma cu cateva saptamani, Moscova parea ca a obtinut suficient pentru a retrage amenintarea ca isi va folosi vetoul din Consiliul de Securitate in cazul stabilirii independentei Kosovo, pozitia s-a schimbat radical inca o data.

Liderul de la Kremlin a amenintat din nou ca va uza de dreptul de veto pentru a bloca independenta Kosovo. Occidentul a incercat sa gaseasca o ultima solutie pentru iesirea din impas - aceasta a venit din partea noului presedinte francez.

Nicolas Sarkozy a propus amanarea votului in Consiliul de Securitate al ONU cu sase luni, pentru a continua dialogul cu Rusia si cu principala opozanta a independentei provinciei Kosovo - Serbia. Tot ce a obtinut a fost o amanare de 4 luni - 120 de zile, la capatul carora, indiferent daca marile puteri vor reusi sa obtina mai mult decat emisarul ONU, Martti Ahtisaari, pentru provincie, va fi automat stabilita independenta.

Noua rezolutie conceputa de diplomatii americani, britanici si francezi va stabili si bazele juridice pentru aceasta independenta, dar cere, in prima instanta, secretarului general al ONU, Ban Ki-Moon, sa convoace imediat partile implicate pentru a continua negocierile.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.