Dupa ce a fost curtat sa ocupe postul de presedinte al Uniunii Europene sau sa detina fraiele Bancii Mondiale, premierul britanic Tony Blair, al carui mandat se va incheia saptamana viitoare, este dorit si de americani.

Negocieri

Departamentul de Stat si-ar fi trimis un om la Londra pentru a discuta despre posibilitatea ca Blair sa fie numit reprezentantul oficial al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu.

Oficial, Casa Alba nici nu a negat, nici nu a confirmat informatia, dar cotidianul britanic Financial Times da ca sigura existenta unor presiuni din partea Washingtonului. Statele Unite urmaresc ca Tony Blair sa devina portavocea Cvartetului (format din UE, SUA, ONU si Rusia) si, in special, sa joace rolul-cheie in solutionarea conflictului dintre israelieni si palestinieni.

Pentru multi analisti, cel mai de nadejde prieten al presedintelui George W. Bush si aliatul numarul unu in campania mondiala impotriva terorismului ar putea avea dificultati mari in Orientul Mijlociu. Blair si-a pierdut popularitatea in regiune in momentul invaziei din Irak, din 2003, si, mai apoi, in 2006, in timpul razboiului din Liban, cand Londra a refuzat sa se implice in incetarea focului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.