Vilma Espin Guillois, sotia presedintelui cubanez in exercitiu, Raśl Castro, si una dintre figurile marcante ale revolutiei cubaneze, a incetat din viata ieri, la virsta de 77 de ani. "Cu profunda durere, conducerea partidului si a statului anunta ca tovarasa Vilma Espin Guillois, eroina a cladestinitatii si combatanta remarcabila a armatei rebele, luptatoare neobosita pentru emanciparea femeilor si apararea drepturilor copiilor, a decedat astazi in capitala", a anuntat televiziunea cubaneza.

Raśl Castro si Vilma Espin s-au cunoscut in perioada in care fratii Castro erau exilati in Mexic si s-au casatorit, imediat dupa victoria revolutiei, in 1959. Devenea astfel sotia numarului doi cubanez, ministru al apararii si succesorul desemnat al lui Fidel Castro. Ea a jucat insa rolul de prima doamna, intrucit Fidel nu a acceptat ca sotia sa, Dalia Sotto del Valle, sa apara frecvent in fata presei. Impreuna cu Raśl, Vilma a avut patru copii, cea mai cunoscuta fiind Mariela, care conduce un institut de educatie sexuala in Havana.

Originile sale nu au fost tocmai sanatoase, Vilma provenind dintr-o familie burgheza. Tatal sau a fost vicepresedinte al reprezentantei Bacardi in Cuba, iar mama sa era de origine franceza. Vilma a studiat la Havana, iar apoi a urmat cursuri postuniversitare de inginerie chimica la Boston, in SUA. Imediat dupa declansarea rebeliunii impotriva dictaturii lui Fulgencio Batista, Vilma se intoarce acasa si devine lidera a insurgentei urbane din Santiago, al doilea oras ca marime din Cuba. In clandestinitate, ea a folosit numele "Deborah", pe care i l-a pus si primei sale fiice cu Raśl Castro.