Partidul presedintelui Sarkozy, Uniunea pentru o Miscare Populara (UMP), a castigat o majoritate confortabila in urma alegerilor parlamentare incheiate o data cu votul de duminica.

Chiar daca UMP a obtinut, potrivit rezultatelor finale, 314 dintre cele 577 de mandate de parlamentar, rezultatul este mai slab decat indicau sondajele pre-electorale.Partidul Socialist a obtinut 185 de mandate, considerabil mai mult decat se estimase. Participarea la vot a fost de circa 60%.

Daca un rezultat mai slab decat in sondaje nu reprezinta decat o pierdere minora pentru UMP, nu la fel stau locrurile in privinta esecului intregistrat de unul dintre membrii sai, Alain Juppe.Fost premier si fost lider al UMP, Alain Juppe si-a anuntat demisia din actualul Guvern, deoarece nu a obtinut un loc in Parlament.In Executivul format de Francois Fillon in urma castigarii alegerilor de catre Nicoals Sarkozy, Alain Juppe fusese numit Ministru al energiei si mediului si ocupa si functia de vicepremier.

O majoritate "suficienta"

In ciuda acestor "pierderi", dupa cum a declarat premierul Francois Fillon, rezultatul ar legitima aplicarea reformelor de centru dreapta promise de Nicolas Sarkozy in campania electorala pentru presedintie."Franta si-a oferit o majoritate care poate actiona. Vom pune in aplicare reforme, ne vom dedica innoirii, vom experimenta idei noi, vom incuraja talentul si inovatia", a promis Francois Fillon.Promisiunile electorale ale Presedintelui Sarkozy includ aplicarea unor pedepse mai aspre pentru infractorii cu antecedente, masuri mai stricte cu privire la imigratie, mai multa autonomie pentru universitati si o legislatie a muncii mai flexibila.

Insa trecerea reformelor prin Parlament nu va mai fi atat de facila pe cat spera UMP inainte de votul de duminica.Chiar daca Partidul Socialist a obtinut 185 de deputati - doar putin mai mult de jumatate din mandatele obtinute de UMP, liderul partidului, Francois Hollande, afirma ca a fost totusi asigurat un relativ echilibru in Parlament."Adunarea Nationala va avea diversitate si pluralism", a spus Francois Hollande, precizand insa ca e nevoit sa admita ca "dreapta are practic intreaga putere acum".

Se pare ca alegatorii de stanga s-au mobilizat mai bine decat cei ai dreptei in urma apelurilor liderilor Partidului Socialist de a limita proportiile victoriilor dreptei.Este totusi pentru prima oara din 1978 cand o majoritate parlamentara reuseste sa fie realeasa.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.