Secretarul de Stat american si-a inceput ieri turneul asiatic, in incercarea de a obtine rezultate concrete in solutionarea crizei nucleare nord-coreene.

Ambitiile nucleare ale Phenianului si intensificarea amenintarilor formulate de conducerea de la Beijing la adresa Taiwanului sint principalele obiective ale turneului asiatic inceput ieri de secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice. Turneul cuprinde India, Pakistan, Afganistan, Coreea de Sud, Japonia si China.

In timp ce Rice sosea la New Delhi, in prima escala a misiunii sale diplomatice, autoritatile nord-coreene anuntau, marti, ca isi vor spori arsenalul nuclear pentru a impiedica un eventual atac american. De asemenea, Phenianul a condamnat in termeni duri exercitiile militare comune care vor fi efectuate de SUA si Coreea de Sud, incepind de simbata. Coreea de Nord considera ca aceste antrenamente sint, de fapt, pregatiri pentru invadarea tarii. Luna trecuta, Coreea de Nord a anuntat ca a fabricat bomba atomica si s-a retras de la negocierile asupra programului sau nuclear, la care mai participa SUA, Rusia, China, Japonia si Coreea de Sud.

Ulterior, nord-coreenii au revenit asupra deciziei de retragere, acceptind sa participe la tratative doar daca americanii vor adopta o pozitie mult mai flexibila. De altfel, unul dintre principalele obiective ale misiunii secretarului de Stat va fi tocmai evitarea unor "scurtcircuite" viitoare in aceste negocieri. Chiar inaintea turneului asiatic, Rice remarcase ca Beijingul este un principal partener diplomatic al Casei Albe in eforturile de solutionare a crizei nucleare, chiar daca "anumite aspecte" ale relatiilor sino-americane ramin tensionate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.