Ieri, toti doritorii sa se inscrie in cursa pentru Casa Alba si-au facut, conform legislatiei americane, declaratiile de avere. In topul prezidentiabililor conduce detasat doamna senator de New York, Hillary Rodham Clinton, care impreuna cu sotul ei dispune de o avere estimata la aproximativ 50 milioane de dolari, care este in continua crestere.
Numai anul trecut, fostul presedinte Bill Clinton a cistigat 10,2 milioane de dolari din discursuri, fiind declarat de presa de peste Ocean "cel mai productiv fost presedinte american". Daca in 1992, cind sotii Clinton s-au instalat la Casa Alba, averea lor era destul de modesta, de atunci a crescut incontinuu. La sase ani dupa ce a devenit un simplu particular, Bill Clinton continua sa adune bani cu lopata numai prin simpla sa aparitie. De exemplu, in luna septembrie a anului trecut, fostul presedinte a fost platit cu 450.000 de dolari pentru un discurs tinut la Londra, unde a participat la Fortune Forum. Performantele din 2005 au fost, prin comparatie, ceva mai "slabute": "numai" 7,5 milioane de dolari. In calitate de sot al unei candidate, si Bill Clinton a trebuit sa-si declare averea. Cu aceasta ocazie, a reiesit ca fosta - si poate viitoarea - familie prezidentiala a Americii isi tine banii in doua conturi separate, fiecare evaluate la circa 25 milioane de dolari. Primul dintre ele este un cont bancar "de moda veche", celalalt este - sau, mai bine zis, era - un fond de investitii. Acesta din urma le-a creat destule probleme celor doi Clintoni, care riscau sa fie acuzati de conflict de interese, motiv pentru care a fost lichidat in luna aprilie. Fondul era constituit din actiuni la citeva companii medico-farmaceutice cum ar fi Abbott Labs, Amgen, Genetech, Novartis si Pfizer & Wyeth (iar Hillary Clinton a atacat in nenumarate rinduri "ineficienta sistemului medical" din SUA), la citeva companii petroliere "de calibru" ca BP Amoco, Chevron, Exxon Mobil etc (ce influenta au producatorii de petrol in politica americana, se stie) si chiar la citeva companii producatoare de armament.

In topul "prezidentiabililor cu bani" ai Partidului Democrat se afla - la mare distanta - si Barack Obama, care, impreuna cu sotia sa, Michelle, are o avere estimata undeva intre 460.000 si 1.100.000 milioane de dolari. Exista insa un candidat republican care ii depaseste pe toti: Mitt Romney, a carui avere este evaluata la aproape 250 milioane de dolari.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.