Parlamentari din 12 tari din zona Marii Negre au discutat, la Nisipurile de Aur, (Bulgaria) despre cooperare economica si imbunatatirea infrastructurii de transport in regiune.

Reuniunea Adunarii Parlamentare a Cooperarii Economice la Marea Neagra (PABSEC) a luat in discutie implementarea unor proiecte concrete in regiune, a unor noi cai de comunicatie. S-a discutat despre un proiect ce a fost aprobat, dar pentru care nu exista inca studiu de fezabilitate privind constructia unei rigole de 7.000 km in jurul Marii Negre, la care fiecare tara sa aiba o contributie financiara pentru partea care trece pe teritoriul sau, iar o parte a cheltuielilor sa fie sustinute din fondurile structurale.

Roberta Anastase, raportorul Parlamentului European (PE) pe problemele Marii Negre, a subliniat ca este pentru prima oara cind, datorita demersurilor europarlamentarilor romani, PE va publica un raport privind cooperarea regionala. Raportul ce va fi elaborat de Roberta Anastase se va baza pe studiile unor experti externi, alesi de PE, si se va referi la stabilitatea in zona, reglementarea conflictelor inghetate, cooperare in domeniul energetic si la protectia mediului. Anastase a mai spus ca zona Marii Negre este una cu resurse mari, dar si provocari pe masura, avind in vedere stabilitatea si securitatea in zona.

UE aloca anual 700 de milioane de euro pentru tarile vecine - de exemplu pentru proiecte de transport, ce leaga Europa de Asia, sint alocate anual 10 milioane de euro, iar in ultimii ani UE a investit 160 de milioane de euro si a atras investitii terte de 2 miliarde, pentru modernizarea infrastructurii feroviare, rutiere, fluviale, transport de energie si gaze.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.