Serviciul de informatii rus FSB a declansat, sub acuzatia de spionaj, o ancheta impotriva lui Andrei Lugovoi, in legatura cu cazul ex-spionului Litvinenko ucis la Londra.
Lugovoi este, potrivit justitiei britanice, principalul suspect de otravirea cu poloniu a fostului agent Aleksandr Litvinenko, anul trecut. Potrivit revistei germane 'Spiegel', care citeaza agentia rusa Interfax, motivul cercetarilor pornite de FSB il constituie declaratiile facute luna trecuta de Lugovoi intr-o conferinta de presa, potrivit carora Litvinenko ar fi incercat, inainte sa moara, sa-l racoleze ca agent britanic. Si chiar daca Lugovoi, fost agent rus, a sustinut ca n-a dat curs ofertei, FSB a initiat ancheta, suspectandu-l de spionaj. 'Britanicii erau interesati de legaturile pe care le aveam eu, de accesul pe care il aveam in serviciul de securitate al Rusiei FSB si in administratia prezidentiala. Erau interesati de activitatile FSB in privinta Marii Britanii', a spus Lugovoi, fost bodyguard al premierului Egor Gaidar, prin 1992. 'Au incercat direct sa ma recruteze, cerandu-mi sa strang informatii compromitatoare despre presedintele Putin si despre familia lui', a mai declarat cel caruia Marea Britanie i-a cerut extradarea, pentru a fi judecat.

El sustine insa ca Londra incearca sa-l scoata tap ispasitor si ca, de fapt, in spatele uciderii lui Litvinenko s-ar afla miliardarul rus Boris Berezovski, exilat la Londra si dusman declarat al lui Putin. Lugovoi a mai afirmat ca Litvinenko si Berezovski, care i-a platit publicarea unei carti incendiare cu referiri la Kremlin, au avut contacte cu serviciul secret MI6 si ca Berezovski a furnizat agentilor britanici informatii 'sensibile' despre Rusia. Principalul suspect atat de crima, cat si de spionaj sustine totusi ca britanicii, stiind ca Rusia nu extradeaza cetateni rusi, 'vor inchide oficial cazul si totul va fi dat uitarii incet incet'. Berezovsky a negat ca ar fi un agent al serviciului britanic MI6, subliniind ca, daca Andrei Lugovoi vrea sa-si dovedeasca nevinovatia, atunci ar trebui sa vina la Londra sa fie judecat. La randul sau, prietenul lui Litvinenko, Aleksandr Goldfarb, a declarat de cateva saptamani ca Lugovoi este in pericol, deoarece stie cine a ordonat asasinatul. 'Lugovoi va fi mort, probabil, foarte curand', a afirmat Goldfarb. 'Daca vorbeste - si intelege ca este o bomba cu ceas pentru guvernul rus - atunci va fi foarte grav. As fi foarte surprins daca traieste mult', a adaugat el.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.