Primul ministru spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero face vineri o vizita in Polonia pentru a discuta cu omologul sau polonez, Jaroslaw Kaczynski, despre noul tratat al Uniunii Europene.

Polonia a amenintat ca va bloca negocierile la viitorul summit european daca nu i se accepta conditiile in privinta sistemului de vot.Dar tot mai multe tari europene fac presiuni asupra Varsoviei sa-si amelioreze pozitia, astfel incat discutiile pe marginea tratatului sa poata avea loc.

Jose Luis Rodriguez Zapatero merge la Varsovia cu ocazia sumitului guvernamental polonezo-spaniol anual.Tema discutiilor: proiectul noului Tratat Constitutional al UEAnul acesta vizita are loc cu o saptamana inaintea summitului Uniunii Europene de saptamana viitoare - care este considerat a fi crucial in ce priveste adoptarea unui nou tratat european.

Se asteapta - asadar - ca discutiile de la Varsovia sa se concentreze asupra acestei teme.Polonia ameninta ca-si va folosi dreptul de veto impotriva discutiilor deoarece nu agreaza sistemul de vot in Uniunea extinsa aflat pe masa negocierilor.

Tarile de marime medie, precum Polonia si Spania, au cel mai mult de pierdut in urma noilor reguli propuse in cadrul tratatului european.Dl Kazcynski vrea sa impuna ceea ce el considera a fi o alternativa mai corecta si sustine ca este un punct de vedere pe care-l va sustine pana la capat.

La momentul cand se concepea textul Constitutiei europene - respinsa prin referendum de Franta si Olanda - Spania s-a situat de partea Poloniei impotrivindu-se propunerilor referitoare la sistemul de vot care acorda fiecarui membru voturi in functie de populatia tarii, nu de marimea ei.Propunerea este mentinuta si in noul tratat european, dar acum Spania se declara resemnata, iar premierul spaniol spera ca si Polonia poate fi convinsa sa renunte la pozitia intransigenta daca i se ofera concesii in privinta unui nou pact privind securitatea energetica.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.