Un raport privind viitorul Uniunii Europene, care a intrat in posesia reporterilor BBC de la Bruxelles, arata ca disputata Constitutie Europeana ar urma sa fie inlocuita de un tratat simplificat, inainte de sfarsitul anului.

Germania, care detine presedintia rotativa a Uniunii, admite abandonarea termenului "constitutie", cu conditia pastrarii a numeroase elemente ale documentului original.

Raportul german arata ca luarea unei decizii, pe termen scurt, a devenit prioritara. Desi trebuie sa se tina cont de temerile alegatorilor francezi si olandezi, care au votat contra Constitutiei, documentul afirma ca a aparut o necesitate imperioasa ca Uniunea Europeana sa devina mai eficienta, mai democratica si mai capabila sa actioneze unitar in politica internationala.

Concesii dificile

Raportul sugereaza ca pozitia guvernelor olandez, britanic si francez sa fie acceptata, abandonandu-se termenul de "constitutie". Ar urma sa fie adoptat un tratat simplificat, ceea ce ar avantaja guvernul britanic, care nu ar mai trebui sa supuna documentul aprobarii prin referendum.

Germanii cred insa ca, in schimbul acestei concesii majore, trebuie acceptate schimbarile radicale impuse de Constitutie. Uniunea Europeana ar urma sa functioneze ca o strucutra unica din punct de vedere legal, o idee care e respinsa de adversarii proiectului european.

Raportul mai solicita sa se prevada clar prevalenta legilor europene fata de cele locale si modul in care va se va exprima Uniunea Europeana pe arena internationala.Premierul britanic Toni Blair, la ultimul summit european din cariera, va avea o misiune dificila saptamana viitoare. El trebuie sa obtina concesii suficiente pentru ca documentul asupra caruia se va conveni in final sa nu fie supus consultarii populare in Marea Britanie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.