Oferirea prin lege a posibilitatii ca cel putin 12 milioane de imigranti ilegali aflati in SUA sa obtina drept de munca si de rezidenta in SUA si sa poata solicita cetatenia americana, anuntata drept ultima mare prioritate a mandatului lui George W. Bush, a starnit o intensa batalie politica la Washington, comparabila cu aceea privind retragerea din Irak.
Doar ca, de data aceasta, presedintele nu lupta impotriva democratilor, ci a propriului Partid Republican, ai carui congresmani nu au incredere ca administratia Bush va fi capabila sa opreasca afluxul de imigranti dupa acordarea dreptului la munca pentru cei deja intrati in SUA. in opinia presedintelui, e imposibil sa fie tinuti in afara legii milioane de oameni (poate chiar de trei-patru ori mai multi decat cele 12 milioane recunoscute de Casa Alba, potrivit unor estimari neoficiale) care muncesc, traiesc in mod pasnic, iar unii chiar platesc taxe in America. Legea nu va garanta obtinerea cetateniei, dar ii va da oricui dreptul sa o ceara, desi a intrat in mod fraudulos in SUA.

Pe de o parte, aceasta "amnistie a imigrantilor ilegali" e privita ca foarte necesara de catre patronii ale caror afaceri depind de forta de munca ieftina. Pe de alta parte, majoritatea republicanilor vad drept incompatibila cu valorile Americii recompensarea unei ilegalitati. Imediat dupa intoarcerea din Europa, Bush s-a deplasat in Senat, la consultari cu republicanii care i se opun, carora le-a promis ca va intari considerabil paza la frontiere, pentru ca patrunderea frauduloasa in SUA sa devina aproape imposibila. Securizarea suplimentara a granitelor ar costa 10-15 miliarde USD, iar oponentii legii i-au cerut lui Bush sa obtina banii de la Congres printr-o lege separata, mai inainte ca ei sa se lase convinsi ca "ilegalii" merita un tratament favorabil. Bush si senatorii din Partidul Democrat care il sustin le-au promis republicanilor ca vor accepta la dezbateri zeci de amendamente de-ale acestora, doar-doar vor vota pentru intrarea in dezbatere a legii pana la sfarsitul acestei luni.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.