Se creaza senzatia ca Orientul Mijlociu reintra intr-o noua fata de tensiuni si spasme politice greu de prognozat din punctul de vedere al consecintelor - pe termen scurt sau lung.
De parca nu ar fi fost suficiente violentele din teritoriile palestiniene, incordarea din Irak, temerile legate de o eventuala interventie militara impotriva Iranului, la Beirut a mai avut loc un atentat. A fost ucis deputatul anti-sirian Walid Eido. Ca si in cazul fostului premier, Rafic Hariri, asasinat in acelasi motd in februarie 2005, multi banuiesc mana Damascului. in varsta de 64 de ani, Eido, avocat summit si membru al majoritatii parlamentare anti-siriente condusa de Saad Hariri, fiul lui Rafic, este a saptea personalitate anti-siriana a caror viata este curmata intr-un mod atat de brutal, dramatic si demonstrativ. Ieri, in Liban a fost doliu.

Ieri, Libanul se pregatea sa conduca pe ultimul drum pe Eido. Ieri, Libanul se pregatea sa faca fata unei noi escaladari a tensiunilor interne. Comunitatea internationala a condamnat unanim atentatul de la Beirut, in care au mai fost ucisi inclusiv fiul lui Eido si alte opt persoane. Capitalele lumii au reafimat sustinerea acordata guvernului libanez si dorinta de a-i trage la raspundere pe vinovati. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a calificat atentatul drept o "crima odioasa destinata sa destabilizeze Libanul" si a cerut tuturor libanezilor sa se uneasca pentru a rezista "actelor de intimidare". Presedintele SUA, George Bush, a acuzat indirect Siria pentru implicarea ei in acest atentat, inscriind asasinatul in seria celor desfasurate incepand din 2004 impotriva activistilor antisirieni. "Exista un plan constant si clar al asasinatelor si tentativelor de asasinat in Liban din octombrie 2004", a afirmat Bush. Presedintia germana a UE a estimat ca atentatul este "inacceptabil", iar cauzele lui "urmeaza sa fie clarificate, persoanele responsabile, pedepsite". Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a condamnat "cu cea mai mare fermitate" acest "asasinat atroce", reamintind ca este primul "atac armat de la moartea ministrului Pierre Gemayel, in noiembrie" 2006. La Londra, ministrul britanic de Externe, Margaret Beckett, a calificat acest atentat ca fiind unul "josnic".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.