"Anunt retragerea noastra din Banca Mondiala si Fondul Monetar International (FMI). Mai bine iesim inainte de a fi jefuiti. Aceste institutii sint in criza. Am citit in presa ca FMI nu poate plati salariile", a declarat recent, la televiziunea nationala, presedintele venezuelan Hugo Chávez. Facut pe 1 mai muncitoresc, anuntul amendeaza "mecanismele imperialismului" care exploateaza tarile sarace, a explicat Chávez, citat de AFP. Chávez si omologii sai din Argentina, Bolivia, Ecuador si Paraguay planuiesc, ca alternativa, sa puna bazele unei "Banci a Sudului", care sa ajute tarile latinoamericane aflate in dificultate.

Noile mecanisme de imprumut nu vor face apel la constringerile institutiilor nordice, care "aplica o adevarata pedeapsa popoarelor, intervenind in deciziile economice ale tarilor", a motivat presedintele venezuelan. Oficialii brazilieni privesc cu rezerva acest proiect, declarind ca, pentru moment, ar fi mai bine sa se consolideze structurile institutionale deja existente, cum este Corporatia Aninda de Dezvoltare. O eventuala institutie regionala de credit "ar trebui sa functioneze dupa regulile pietei si nu sa fie un instrument politic prin care sa se corecteze deficitele bugetare ale tarilor", a atras atentia Guido Mantega, ministrul de finante al Braziliei, citat de "Libération".

Convins ca s-a nascut pentru a avea un destin istoric, presedintele-colonel Chávez isi construieste zi de zi propria sa legenda. "Drama lui este ca nu a rasturnat nici un fel de dictatura. Revolutia venezuelana contine mai mult petrol decit epopee. Ca o compensatie pentru asta, Chávez face declaratii grandomane. In august 2005 a spus ca lui ii revine sarcina de a «salva planeta». Si nu inceteaza sa repete ca George W. Bush vrea sa-l asasineze. Caci ce-ar mai ramine din el daca nu ar fi amenintat de CIA?", observa ironic Alberto Barrera Tyszka, biograful lui Chávez. Acum trei luni, Chávez relua diatribele contra lui Bush: "Da, l-am numit diavol la ONU. Este adevarat. Alta data am spus ca este un magar, pentru ca mi se pare un ignorant total. Bush da foc oamenilor, satelor si invadeaza tari", a spus presedintele venezuelan.

Nascut in 1954, Chávez traieste o copilarie saraca, intr-o ferma din sudul Venezuelei. "Am crescut intr-o casa construita din palmieri cu pamint pe jos. Am avut noroc sa merg la scoala, pentru ca 99 de copii din 100 nu ajungeau sa studieze", rememoreaza Chávez intr-un interviu acordat televiziunii ABC. La noua ani, cistiga bani din vinzarea fructelor si a dulciurilor, iar in timpul liber se dedica muzicii, picturii si sportului. Se inscrie la scoala militara dupa ce afla de la un prieten ca o cariera militara i-ar putea deschide drumul spre baseballul profesionist.

In armata isi intilneste unul dintre "maestri", luptatorul de gherila Douglas Bravo, care-l cucereste cu tezele legate de "revolutia bolivariana", o miscare ideologica ce sustinea ca bogatiile petroliere nationale trebuie nationalizate si apoi redistribuite saracilor. In 1992 conduce o lovitura militara de stat contra presedintelui Carlos Andrés Pérez, nepopular din cauza masurilor de austeritate. Actiunea esueaza, Chávez sta doi ani in inchisoare, dupa care este gratiat. Mai apoi, fondeaza miscarea de stinga "Cea de-a cincea Republica", alaturi de care va cistiga alegerile din 1998, mizind mai ales pe sprijinul clasei muncitoare. Va fi, de asemenea, reales atit in 2000, cit si in 2006.

Imediat ce ajunge la putere, Chávez pune in practica masurile promise in campanie si reuseste sa reduca mortalitatea infantila la o treime, sa dea pamint unui milion de tarani si sa angajeze mii de tineri profesori pe salarii sporite. Pe de alta parte, noul presedinte promulga legi economice de stinga care stirnesc nemultumiri in cadrul elitelor economice. Liderul venezuelan obtine, prin referendum, schimbarea Adunarii Constitutionale, care va modifica ulterior Constitutia, prelungind mandatul prezidential de la patru la sase ani.