Presa britanica scria, la momentul respectiv, ca numai faptul ca a fost luat prin surprindere l-a impiedicat pe presedintele George W. Bush sa respinga din capul locului propunerea pe care i-a facut-o Vladimir Putin la Heiligendamm, de a amplasa componentele scutului antiracheta nu in Polonia si Cehia, cum vor Statele Unite, ci in Azerbaidjan si Turcia.
Diplomat, Bush a lasat studierea ofertei in seama expertilor, anuntand ca subiectul va putea fi discutat pe indelete la intalnirea pe care o va avea cu Putin pe 1 si 2 iulie, in cadrul relaxat al resedintei de vacanta a familiei Bush, din Kennebunkport. Pana atunci insa, mai multi specialisti in probleme militare s-au pronuntat deja asupra propunerii Moscovei, considerand-o nepotrivita, in conditiile in care amplasamentul sugerat este prea aproape de tari-problema, cum e Iranul. Si iata ca nu numai strategii americani gandesc asa. Opinia lor este impartasita de expertul rus Pavel Felgengauer, care a publicat un articol pe aceasta tema in 'Novaia Gazeta' citat de cotidianul german 'Die Welt'. Felgengauer a catalogat drept 'prostie' ideea ca SUA sa foloseasca pentru sistemul lor defensiv statia radar din Gabala. Putin a fost indus in eroare de consilierii sai militari, spune Felgengauer, potrivit caruia radarul azer este total nepotrivit pentru scopul urmarit de americani. 'Putin crede basmele indrugate de generalii sai', scrie expertul, care acuza Moscova ca vrea sa ofere Statelor Unite un sistem invechit (are 20 de ani). Felgengauer arata ca, dupa ce guvernul azer a pretins anul trecut dublarea taxei pentru utilizarea instalatiei la 14 milioane de dolari anual, vicepremierul Serghei Ivanov a anuntat ca pana in 2008, rusii isi vor construi la Armavir, in sudul tarii, o noua statie de avertizare, de tip 'Voronej-DM'.

Iar aceasta este mult mai buna decat sistemul ''Darial' din Gabala, care nu va mai fi folosit. Asa ca ideea de a-l utiliza ca scut antiracheta e 'naiva', explica expertul. Statia din Azerbaidjan a fost construita exclusiv pentru semnalarea timpurie a rachetelor balistice americane, ca si pentru observarea obiectelor zburatoare cosmice. Ar fi deci imposibil sa poata fi folosita in alt scop, fiindca ea nu bate decat pe o directie fixa, sudica. Si nici nu acopera tot teritoriul iranian, ramanand in afara razei sale zona nord-estica, la granita turkmena. Felgengauer spune ca, pentru un scut antiracheta, ar fi necesar un sistem giratoriu, asa cum exista, de pilda, la Moscova. Or, tocmai un asemenea radar vor americanii sa amplaseze in Cehia, pentru a fi cuplat cu baza de interceptare din Polonia. Putin propune insa ca interceptoarele sa fie fixate in Turcia, 'pe platforme mobile, pe nave de razboi', pentru a lovi din vreme eventualele rachete lansate spre Europa. Insa Putin ' noteaza expertul militar- s-a bagat singur in capcana, fiindca nici americanii si nici rusii nu dispun de rachete de interceptare capabile sa 'prinda' din prima faza a zborului rachete iraniene lansate eventual din Irak. De fapt, crede Felgengauer, oficialii militari rusi vor sa mute locatia bazei din Polonia fiindca aceasta le-ar putea intercepta lor rachetele balistice. Caci sistemul american tocmai asta face: loveste rachete la 100 kilometri altitudine. Specialistul incheie experimandu-si speranta ca toata prostia acestor propuneri va fi confirmata si de expertii NATO si ca rusii vor intelege ca interceptoarele din Polonia nu sunt menite din principiu sa le ameninte pozitia, ci doar sa previna eventuale atacuri iraniene.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.