Miscarea palestiniana Fatah a amenintat ca se va retrage din guvernul de unitate nationala daca nu intra in vigoare o incetare a focului in Gaza.

Luptele dintre luptatorii Fatah si cei din miscarea rivala Hamas s-au intensificat in ultimele 48 de ore. Tensiunile incep sa se resimta si in Cisiordania.

Boicot si amenintari cu retragerea din guvern

Comitetul Central al Miscarii Fatah s-a reunit la Ramallah in prezenta presedintelui palestinian, Mahmoud Abbas - care conduce gruparea Fatah - si a decis ca va boicota sedintele guvernului pana la incheierea unui armistitiu. Fatah ameninta chiar cu retragerea din guvernul palestinian.Palestinienii de rand acuza guvernul - format acum trei luni - de ineficienta.

Luptatorii din gruparile Fatah si Hamas au ignorat chemarile repetate la calm si acum se bat cu o violenta nemaiintalnita. Peste 30 de persoane si-au pierdut viata in ultimele doua zile.
Oficialii Hamas acuza miscarea Fatah ca ar fi incercat sa-l asasineze pe primul ministru, Ismail Hanyiah, tragand asupra casei acestuia cu lansatoare de grenade. Cladirea a fost avariata, dar nimeni nu a fost ranit.

In replica s-a tras cu mortiere asupra resedintei presedintelui Mahmoud Abbas, care conduce miscarea Fatah. Acesta nu se afla in cladire.In nordul Fasiei Gaza militantii Hamas au atacat Fortele Nationale de Securitate controlate de Fatah.Medicii spun ca ambele parti folosesc acoperisurile spitalelor ca pozitii de lupta.

"Doi oameni au fost omorati in lupta si mai bine de 10 au fost raniti langa morga si chiar in sala de operatie. Un pacient a fost omorat de barbati mascati in salonul de urgente", spune un chirurg de la cel mai mare spital din Gaza.In Cisiordania sunt temeri ca violentele ar putea ajunge si acolo.Membri inarmati ai miscarii Fatah din Ramallah au rapit un ministru adjunct din gruparea Hamas si au navalit intr-un post de televiziune apropiat de Hamas.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.