Rusia nu vrea sa abordeze la negocierile din cadrul OSCE de la Viena problema Transnistriei si a scutului antiracheta

Rusia si-a manifestat inca o data ingrijorarea fata de venirea militarilor americani la malul Marii Negre. Infiintarea de baze americane in Bulgaria si Romania va fi discutata la reuniunea celor 30 de state semnatare ale Tratatului Fortelor Conventionale in Europa (CFE) care si-a inceput lucrarile ieri la sediul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, relateaza Mediafax. "Avem ingrijorari profunde", deoarece acest lucru "va implica desfasurarea de trupe americane" in cele doua tari, odinioara aliate ale Uniunii Sovietice, a declarat luni seful delegatiei ruse, Anatoli Antonov. In schimb, subiectul scutului antiracheta, pe care administratia americana vrea sa il instaleze in Cehia si Polonia pentru a proteja Europa fata de posibile atacuri ale unor tari ca Iranul, nu va fi abordat la conferinta. "Este o problema absolut separata", care este abordata la alte niveluri, a adaugat Antonov.

Rusia se dezleaga de tratatul CFE

Moscova intentioneaza sa isi suspende participarea la Tratatul Fortelor Conventionale in Europa (CFE), nu sa il abandoneze, a mai declarat Antonov cu o zi inaintea conferintei extraordinare a tarilor semnatare, de la Viena. "Nu vorbim despre retragere, ci de suspendare (...). Luam in considerare un moratoriu", a precizat Antonov. Presedintele rus Vladimir Putin a lansat aceasta amenintare la 26 aprilie.

Tratatul CFE, semnat in 1990 pentru a marca sfarsitul Razboiului Rece si "adaptat" in 1999 la Istanbul, limiteaza desfasurarea de arme in Europa. Rusia a cerut convocarea unei conferinte extraordinare in special pentru ca "este incapabila sa isi deplaseze liber trupele pe teritoriul sau", a explicat Antonov. "Noi trebuie sa decidem ce forte armate vrem sa desfasuram", a adaugat Antonov, facand referire la "limitarile inechitabile" impuse de Tratat. In urma semnarii tratatului CFE, Rusia si-a transferat dincolo de Urali 60.000 de piese de armament greu - tancuri si artilerie - in vreme ce tarile din Europa de Est si-au distrus majoritatea tancurilor si transportoarelor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.