Omul de incredere al Angelei Merkel, seful Cancelariei federale Thomas de Maiziere, caruia ii sunt subordonate serviciile secrete din Germania, s-a trezit implicat intr-un scandal de amploare.
Potrivit revistei 'Spiegel', fostul ministru de interne din Saxonia ar fi stiut mai devreme decat sustine acum despre cazuri de coruptie din landul respectiv, fara sa se ia masuri. Publicatia citeaza un document intern al Oficiului federal pentru apararea Constitutiei (serviciul german de informatii interne), potrivit caruia cazurile de incalcare a legii devenite publice cu intarziere 'erau cunoscute inca din perioada aprilie 2005-iulie 2005'. Fusese informat si Ministerul de interne al landului ' condus la vremea aceea de Thomas de Maiziere, varul ultimului lider al RDG, Lothar de Maiziere (cel care a semnat actul de reunificare a Germaniei in 1990 si in guvernul caruia Angela Merkel a fost purtator de cuvant). Prin urmare, ar fi trebuit ca procuratura sa fie sesizata mai devreme. In plus, lui Thomas de Maiziere i s-ar reprosa faptul ca in vremea mandatului sau din Saxonia nu a comunicat Comisiei parlamentare de control date explozive furnizate de serviciile secrete, asa cum prevede legea.

La randul sau, seful Cancelariei federale sustine ca relevanta informatiilor respective era minora si nu se impunea raportarea lor la Comisia de control. �Spiegel� subliniaza ca si actualul ministru saxon de interne, Buttolo, fost secretar de stat in mandatul lui de Maziere, ar fi putut lua masuri mai devreme, dat fiind ca referatul provenit de la serviciile secrete ar fi intrat in aria sa de competenta in ianuarie 2005, or, Buttolo afirma ca a aflat de cazurile de coruptie abia in martie 2006. Oricum, informatiile n-au mai fost prelucrate mai departe. O nota a Oficiului federal pentru apararea Constitutiei, datand din vara lui 2006, arata clar: in august 2006, ar fi trebuit sa ajunga la procurorul general si la procuratura din Dresda cinci sesizari. Ceea ce nu s-a intamplat. Potrivit publicatiei mentionate, serviciul german de informatii interne ar fi realizat un raport exploziv de circa 15.000 de pagini despre legaturile dintre inalti functionari din justitie si politie, ca si unii politicieni cu crima organizata. Acuzatiile merg de la tranzactii imobiliare ilegale si pana la prostitutie infantila. Seful Comisiei parlamentare de control din legislativul saxon, crestin-democratul Gottfried Teubner, l-a criticat deja pe seful Thomas de Maiziere pentru faptul ca n-a respectat pe deplin regulamentele, catalogand drept 'curata incalcare a legii' comportamentul acestuia.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.