Entuziasm in randul albanezilor. Dupa ce zeci de mii de italieni, antiglobalisti si opozanti ai razboiului din Irak, au contestat in strada prezenta lui George W. Bush la Roma, Tirana i-a facut o primire calduroasa. Manifestatiile de proportii au exprimat simpatia pentru Bush, care a sosit in aceasta tara - una dintre cele mai sarace din Europa - pentru a promova un plan ONU de a oferi independenta supravegheata provinciei Kosovo.

Ieri, presedintele Bush a vizitat pentru prima oara Albania, republica din Balcani odinioara condusa de un regim comunist autarhic, devenita acum un fidel aliat al SUA. Liderul de la Casa Alba a sosit impreuna cu sotia sa, Laura, pe aeroportul Nene Tereza. Pentru a asigura securitatea inaltilor oaspeti, autoritatile au inconjurat aeroportul cu vechi camioane militare.

S-au desfasurat cordoane de soldati si politisti de-a lungul soselei care duce de la aeroport spre capitala. Tirana a fost impodobita cu drapele americane, bannere de bun venit si portrete impozante care il infatisau pe Bush zambitor. O salva de 21 de lovituri de tun a salutat sosirea acestuia.