Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a cerut oprirea lucrarilor la instalarea scutului american antiracheta in estul Europei: "Desfasurarea elementelor scutului antiracheta trebuie inghetata, cel putin atit timp cit problema este inca studiata", a spus Lavrov. Ministrul rus a exprimat in acest fel iritarea Moscovei fata de ignorarea, de catre administratia de la Washington, a variantei alternative oferite de presedintele Vladimir Putin la summitul G8. Putin oferise americanilor posibilitatea de a utiliza, impreuna cu Rusia, o statie radar din Azerbaidjan (la granita cu Iranul) in schimbul locatiilor est-europene. Presedintele SUA declarase la G8 ca propunerea este "interesanta" si ca va fi studiata de oficialitati.

In timpul unei scurte vizite in Polonia, vinerea trecuta, Bush a dat de inteles foarte clar ca planul scutului european merge inainte. Reactia Rusiei nu s-a lasat asteptata: ministrul Lavrov a dat de inteles ca, daca SUA nu renunta la acest plan, Moscova si-ar putea folosi greutatea in problema iraniana. "In cadrul ONU si AIEA se desfasoara o activitate minutioasa si neintrerupta in privinta crizei nucleare iraniene", a spus Lavrov. "Desfasurarea unei aparari antiracheta in Europa poate complica serios aceste eforturi, punind in cauza dorinta Iranului de a coopera deschis", a adaugat el. SUA au sustinut inca de la inceput ca scutul european are in vedere potentiale atacuri nucleare din partea unor state precum Iranul sau Coreea de Nord. Lavrov sustine ca Teheranul s-ar simti lezat, deoarece planul american da de inteles ca SUA nu crediteaza buna-credinta a iranienilor, care sustin ca vor sa obtina doar energie nucleara civila.

Organizatia Natiunilor Unite a impus sanctiuni Iranului in luna martie, dupa ce Republica Islamica a refuzat sa inceteze imbogatirea uraniului. Aceasta activitate continua si acum, iar orice sanctiuni suplimentare necesita votul Rusiei in Consiliul de Securitate al ONU, avind in vedere ca Moscova detine drept de veto in acest for.