La o luna de la prezidentiale, alegatorii francezi se prezinta din nou la urne pentru desemnarea membrilor Adunarii Nationale, una dintre cele doua Camere ale Parlamentului, alcatuita din 577 de deputati, alesi pentru mandate de cinci ani.

Impreuna cu Senatul, institutia adopta legi si poate sanctiona guvernul, desi prioritatea in acest domeniu este conferit, prin Constitutie, presedintelui Republicii. Noul locatar al Palatului Elysee, Nicolas Sarkozy, si-a anuntat de altfel intentia de a consolida rolul sefului statului, prin eliminarea unui articol a Legii fundamentale care permite adoptarea unui text fara vot. De altfel, presedintele francez dispune de o parghie foarte importanta - posibilitatea de dizolvare a Parlamentului, folosita de cinci ori in timpul celei de-a V-a Republici, ultima data de Jacques Chirac in 1997.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.