Amenintarea formulata recent de Rusia ca ar putea reorienta rachetele sale inspre unele tinte din Europa continua sa starneasca reactii aprinse.

Purtatorul de cuvant al NATO, James Apadurai, a dezaprobat declaratiile presedintelui Putin, spunand ca ele sunt "contraproductive si deloc binevenite."

"Daca Rusia are anumite ingrijorari, nu doar cu privire la sistemul defensiv american, ci si la alte chestiuni - de pilda, Federatia Rusa s-a atratat preocupata si de extinderea NATO - ar trebui sa ridice aceste chestiuni in cadrul Consiliului NATO-Rusia. Speram ca astfel de amenintari privind indreptarea rachetelor spre Europa sa fie de domeniul trecutului."

Purtatorul de cuvant al Kremlinului a incercat sa atenueze tensiunile create de declaratiile presedintelui Putin. Dmitri Peskov, a declarat la BBC ca presedintele Putin n-a facut altceva decat sa dea un raspuns "ipotetic" la o intrebare "ipotetica".

Intre timp, presedintele Rusiei, Vladimir Putin a continuat sa critice in termeni duri planul american:"Cum incearca Statele Unite sa explice aceasta initiativa? Spunand ca incearca sa se protejeze impotriva rachetelor iraniene. Iranul nu are insa astfel de rachete, rachete care sa atinga distante cuprinse intre 5000 si 8000 de kilometri. Ni se spune ca sistemul defensiv anti-racheta ar urma sa actioneze impotriva a ceva ce nu exista. Nu credeti ca e amuzant? Ar fi nostim daca n-ar fi asa trist", a spus presedintele Putin.

Presedintele Statelor Unite, George Bush, se afla marti in Cehia, in cadrului unui turneu in Europa de Est, care precede intalnirea celor mai industrializate 8 state din lume ce va avea loc maine, in Germania.

Domnul Bush va merge si in Polonia, cel de-al doilea stat in care America planuieste sa amplaseze un sistem de aparare antiracheta.

Chestiunea ar putea figura pe agenda discutiilor dintre Putin si Bush, cu prilejul summitului G8 care va avea loc in aceasta saptamana in Germania.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.