Rusia a respins un nou proiect de rezolutie ONU, care sprijina planul de acordare a autonomiei catre provincia sarba Kosovo. Moscova, un aliat traditional al Serbiei, a sugerat ca ar putea bloca prin veto rezolutia respectiva.

Etnicii albanezi, majoritari in Kosovo, cred insa ca nu are nici un rost sa se mai amane rezolvarea acestei chestiuni.

Ultimul proiect de rezolutie, inaintat de Marea Britanie, face putine concesii Rusiei.

Daca intr-o formula anterioara se vorbea despre "asumarea" planului trimisului international Marti Ahtisaari, privind acordarea unei autonomii supravegheate provinciei Kosovo, de data aceasta se spune doar ca ONU va acorda "sprijin" acestui plan.

De asemenea, se adreseaza un apel pentru numirea unui trimis special in chestiunea refugiatilor, multi dintre ei sarbi, care au parasit Kosovo dupa luptele de acum 8 ani.

Rusia respinge

insa ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Cherchin, a respins documentul. "in actualele conditii, votul nostru este, din pacate, previzibil. Nu-mi place sa folosesc cuvantul veto pana nu primesc instructiuni, dar stiti ceea ce este in mintea mea", spune el.

Moscova doreste mai multe negocieri, pentru a se vedea daca etnicii albanezi si Serbia nu vor ajunge in cele din urma la un compromis.

Statele Unite, ca si tarile europene, sperau ca votul asupra independentei supravegheate pentru Kosovo sa fie acordat saptamana viitoare. Unii diplomati nu cred insa ca acest vot va avea loc inainte de summitul statelor industrializate, G8, care se va desfasura in Germania in urmatoarele zile.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.