Parlamentul din Turcia s-a transformat luni intr-un ring de box, cu prilejul discutarii propunerii ca presedintele tarii sa fie ales prin vot direct, de catre populatie, si nu de catre forul legislativ, ca pana acum. Ideea i-a incaierat, la propriu, pe reprezentantii Puterii si ai Opozitiei de la Ankara, care s-au luat la pumni.

A fost nevoie de suspendarea sedintei, pentru ca spiritele incinse sa se calmeze. Canalul de televiziune TRT3 a fost, la randu-i, nevoit sa intrerupa transmiterea lucrarilor, in momentul in care deputatii au inceput sa-si care lovituri in plina figura. Episodul a demonstrat insa cat de pasionanta este confruntarea politica in perspectiva alegerilor anticipate din 22 iulie, convocate pentru depasirea crizei politice generate de esecul repetat al alegerii ministrului de externe, islamistul Abdulah Gul, ca presedinte al Turciei.

A fost, practic, a doua dezbatere pe marginea proiectului de Constitutie, dupa ce seful statului in exercitiu, Ahmet Necdet Sezer, a returnat in urma cu cateva saptamani modificarile operate de Parlament, printre care si reducerea de la 7 la 5 ani a duratei mandatului de presedinte, si de la 5 la 4 ani a mandatului parlamentarilor. Nici Opozitia nu e de acord cu modificarile, sustinand ca nu e momentul potrivit pentru asa ceva.

O noua si ultima- runda de discutii este programata pentru joi, cand alesii urmeaza sa adopte decizia finala. Indiferent daca-i va fi sau nu pe plac, presedintele e obligat s-o promulge. In ceea ce priveste opinia publica, aceasta este in proportie covarsitoare favorabila alegerii directe a sefului statului, insa daca pe 22 iulie vor fi votati nu numai parlamentarii, ci si un nou presedinte, se va aplica tot vechea metoda de desemnare a presedintelui.

Problema nu tine insa atat de modalitatea de alegere, cat de lupta pentru putere din Turcia. De-o parte se afla premierul Recep Tayyip Erdogan si adeptii sai conservatori, iar de cealalta fortele kemaliste din aparatul de stat, care se simt amenintate de tabara lui Erdogan.