Moscova a testat o racheta care poate depasi scutul antiracheta construit de SUA in estul Europei

Rusia a testat ieri cu succes o noua racheta balistica intercontinentala cu focoase multiple, care ar avea capacitatea de a depasi sistemele de aparare antiracheta, a anuntat Ministerul rus al Apararii, informeaza Mediafax. Potrivit unui purtator de cuvant al ministerului, racheta RS-24 a fost propulsata de pe un lansator mobil, la ora 10.20 GMT (13.20, ora Romaniei), de la cosmodromul Plesetk, situat la circa 800 de kilometri nord de Moscova. Dupa mai putin de o ora, conducerea Fortelor Strategice ruse a precizat ca racheta a atins tinta de pe terenul de testare Kura, din insula Kamceatka, situata la nord de Japonia.

Amenintare directa

"Racheta balistica intercontinentala RS-24 va consolida potentialul militar al fortelor strategice ale Rusiei de a invinge sistemele de aparare antiracheta si, prin urmare, va consolida potentialul de disuasiune nucleara al fortelor nucleare strategice ale Rusiei", a afirmat conducerea Fortelor Strategice, intr-un comunicat. Testul are loc pe fondul unor tensiuni intre Moscova si Washington, privind planurile Statelor Unite de a construi in Europa un sistem menit sa detecteze si sa doboare rachete ostile.

Autoritatile de la Moscova au afirmat ca planurile americane de instalare, in estul Europei, a elementelor unui sistem antiracheta reprezinta o amenintare la adresa securitatii Rusiei. Washingtonul a negat aceste acuzatii, precizand ca scopul sistemului este sa contracareze eventuale atacuri din partea Iranului.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a promis in februarie "un raspuns foarte eficient" la oricare dintre eforturile Statelor Unite de a amplasa un sistem de aparare, generand temeri privind o noua cursa a inarmarii intre vechii adversari din Razboiul Rece. Noua racheta RS-24, testata ieri, poate fi echipata cu pana la zece focoase diferite si este menita sa inlocuiasca generatia anterioara de rachete intercontinentale a Rusiei, cum sunt cele de tip RS-18 sau RS-20.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.