Noul guvern francez, a carui componenta a fost facuta publica vinerea trecuta, cuprinde mai multi ministri socialisti si centristi, ca si un ministru din randul minoritatilor etnice. Executivul francez este condus - asa cum era de asteptat - de catre François Fillon, fost sef de campanie al presedintelui Nicolas Sarkozy.

Noua echipa executiva este mai mica si mai flexibila, avand doar 15 portofolii, fata de cele aproape 3O ale guvernelor franceze anterioare, transmite BBC. La Externe, presedintele Sarkozy l-a preferat pe socialistul Bernard Kouchner. Inca de martea trecuta, o parte dintre membrii UMP, partidul lui Sarkozy, s-a aratat a fi foarte nemultumita de perspectiva aducerii unui socialist la Externe si a cedarii altor portofolii importante unor lideri centristi. Concomitent, unii oameni politici loiali actualului presedinte atrageau, foarte transant, atentia - transmite Reuters - ca "acum nu-i deloc vremea sa impartim recompense intre noi, ci e vremea sa strangem la un loc cat mai multe talente".

Miscare dibace

Inca de la anuntarea rezultatelor celui de-al doilea tur de scrutin, Sarkozy a promis solemn ca pentru el nu exista decat o singura Franta. Aceasta idee - care cerea unitate nationala in jurul unui ambitios program de reforme - s-ar fi putut insa irosi in absenta unui efort politic de deschidere reala catre fostii adversari din campania electorala.

Pentru a mobiliza sprijin politic suplimentar ca garantie a succesului reformelor pe care le doreste, Sarkozy a integrat in noua sa echipa guvernamentala un socialist, chiar daca acesta l-a criticat in termeni foarte brutali in campania electorala abia incheiata, ca si doi ministri notorii pentru relatiile stranse cu centristul Bayrou.

Socialistii francezi afirma ca reteta actualului guvern ar fi doar un instrument de propaganda menit sa loveasca stanga si sa-i reduca acesteia sansele in alegerile parlamentare din iunie. La inchiderea editiei existau deja stiri ca Bernard Kouchner - care a fost si ministru al sanatatii in vremea presedintelui Mitterrand, intre 1992 si 1993 - ar fi fost exclus din Partidul Socialist pentru "complicitate" cu fortele de dreapta.

Numire cu talc si la Justitie

In efortul de a largi baza de putere a presedintelui, portofoliul Justitiei a fost incredintat fostei purtatoare de cuvant a lui Sarkozy, Rachida Dati. Este prima data in istoria Frantei cand o persoana de origine nord-africana ajunge intr-un post guvernamental atat de important.

Dati provine dintr-o familie numeroasa: parintii sai, un marocan analfabet si o algerianca de asemenea fara stiinta de carte, au avut 12 copii. Rachida Dati, nascuta in 1965, munceste inca de la 16 ani; ea pare a fi perfecta dovada ca principiul sanselor egale este, macar uneori, o realitate viabila in Franta; in plus, Dati ar putea avea, tocmai datorita originilor sale etnice si sociale, si un avantaj important - poate chiar decisiv in anume situatii - in relatiile cu minoritarii loviti de somaj din suburbii, aceia care s-au revoltat in urma cu doi ani si care au votat acum, in masa, impotriva lui Sarkozy.