Iata ce relateaza agentiile de stiri despre modul in care s-au desfasurat protestele a mii de sateni din provincia autonoma Guangxi, din sud-vestul Chinei, la sfarsitul saptamanii trecute.

Conform agentiei Reuters, manifestantii au protestat impotriva nivelului mult prea mare al amenzilor pe care le primesc familile cu mai mlti copii, in urma controalelor facute in zona de catre autoritati.

Ce este insa amenda pentru copii?

Intr-o incercare de a reduce explozia demografica a Chinei, acum aproape 30 de ani, guvernul a adoptat o lege prin care nicio familie nu avea voie sa aiba mai mult de un copil.

Familiile cu mai multi copii primeau astfel amenzi usturatoare.

In anii care au trecut, legea a fost foarte strict aplicata in orase, pe cand, in zonele rurale, familiilor li se permitea sa aiba si un al doilea copil, in cazul in care primul era fata.

In ultimii ani insa, datorita imbatranirii populatiei chineze, autoritatile nu au mai controlat foarte strict acest fenomen.

Si numeroase cupluri din orase, unde nivelul de trai a crescut considerabil, si-au permis plata amenzilor pentru mai multi copii.

Nu acelasi lucru s-a intamplat in zonele rurale, inca foarte sarace.

Iar recentul control strict al numarului de copii pe familie in acste zone a dus la izbucnirea unui sir de proteste.