Pentru a convinge Congresul SUA sa retraga trupele din Irak, Teheranul organizeaza o violenta ofensiva de vara, sustin oficiali americani.

Iranul si-a creat legaturi cu membri ai al-Qaeda din Irak si cu rebeli sunniti din tara vecina, in scopul pregatirii unei ofensive pentru vara aceasta impotriva fortelor coalitiei, care sa determine Congresul american sa voteze pentru retragerea trupelor.

Aceasta strategie de a discredita eforturile americane din Irak nu sint limitate doar la zona siita din sud, unde Iranul are o influenta deosebita, arata cotidianul britanic "The Guardian", citind importanti oficiali americani din Irak.

Ofensiva de vara aceasta, orchestrata de Iran, va cuprinde atit militii siite, cum ar fi armata Mahdi, condusa de Moqtada al-Sadr, cit si grupari sunnite sprijinite de Siria si unii membri ai al-Qaeda din Irak. Aceasta colaborare cu rebelii sunniti reprezinta o premiera pentru Teheran. Iranul stringe legaturile si cu gruparile politice din tara vecina, inclusiv cu partidele kurde.

Statele Unite acuza de mult Iranul ca sprijina actele de violenta din Irak, furnizind armament si sprijin logistic. Armata americana a aratat, in citeva rinduri, presei munitie si armament de provenienta iraniana utilizate in Irak. "Iranul se afla in spatele multor atacuri violente pentru a submina hotarirea americana si cea britanica, cum ar fi atacurile cu rachete din Basra sau din Zona Verde, din Bagdad.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.