Ministerul public din Marea Britanie a anuntat ca exista suficiente dovezi pentru punerea sub acuzare a unui fost spion rus, Andrei Lugovoy, in dosarul privind moartea lui Alexander Litvinenko, ucis la Londra in noiembrie anul trecut.

Seful parchetului, Ken McDonald a declarat ca a dat instructiuni unor juristi ai parchetului sa intreprinda imediat cele necesare pentru a obtine cat mai curand extradarea din Rusia a lui Andrei Lugovoy, in vederea inculparii in Marea Britanie sub acuzatia de omor si trimis rapid in fata unui tribunal din Londra ca sa fie judecat "pentru aceasta crima extraordinar de grava".

"Am ajuns la concluzia ca dovezile trimise de politie parchetului sunt suficiente ca Andrei Lugovoy sa fie pus sub acuzare pentru uciderea lui Alexander Litvinenko prin otravire intentionata. Am ajuns de asemenea la concluzia ca trimiterea in judecata a acestui dosar este clar in interesul public"" - a spus seful ministerului public.

Omul de afaceri rus Andrei Lugovoy, fost spion, a negat in declaratii anterioare orice responsabilitate in uciderea lui Litvinenko.

Ancheta mortii lui Litvinenko

Alexander Litvinenko, fost ofiter KGB, care il criticase aspru pe presedintele Putin in mai multe randuri, a fost omorat in noiembrie anul trecut la Londra, fiind otravit cu o mare cantitate din substanta radioactiva poloniu 210.

Investigatia care a urmat a inceput prin cautari ale contaminarii radioactive raspandite prin restaurante si hoteluri din Londra, gasita apoi in avioane de pasageri si conducand in final la Moscova.

La Moscova, detectivii britanici i-au interogat pe Andrei Lugovoy si Dimitri Kovtun, fiindca cei doi pareau sa fie cei care lasasera urmele de substata radioactiva descoperite la Londra.

Ei s-au intalnit cu Alexander Litvinenko cu trei saptamani inainte de moartea acestuia, iar Lugovoy l-a intalnit chiar in ziua cand s-au declansat simptomele.

Ambii au negat categoric ca ar avea vreo implicare.

Pe patul de moarte Litvinenko l-a acuzat pe presedintele Putin ca s-ar afla in spatele otravirii sale.

Autoritatile britanice pun acum sub acuzare o singura persoana si nu vorbesc de nici o legatura cu Kremlinul.

Dar desi ministrul britanic de externe, Margaret Beckett, i-a spus ambasadorului rus la Londra ca se asteapta la o deplina cooperare din partea Moscovei, autoritatile ruse au dat deja de inteles ca nu-l vor extrada pe Andrei Lugovoy.

Relatii tensionate intre Marea Britanie si Rusia

Relatiile dintre Rusia si Marea Britanie au fost deja tensionate de cazul Litvinenko si este probabil ca tensiunile se vor agrava dupa decizia de marti.

Duminica, intr-un ziar britanic au aparut afirmatii potrivit carora ministrul britanic al afacerilor externe ar fi facut presiuni asupra parchetului sa nu-i puna sub acuzare pe Lugovoy si Kovtun.

Parchetul a dezmintit categoric afirmatiile spunand ca sunt absolut false.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.