In ciuda dorintei lui Sarkozy de a crea un guvern de reconciliere, in care sa includa si reprezentanti ai Partidului Socialist, se pare ca adversarii politici nu au considerat ca o astfel de initiativa ar fi benefica. François Hollande, liderul PS, a anuntat ca Bernard Kouchner nu mai este membru al partidului pe care el il conduce.

Alain Juppé, fost premier, a fost numit ministru de stat pentru mediu si dezvoltare durabila. El va fi singurul ministru de stat, deci, practic, al doilea om din guvern. Descris de Jacques Chirac drept "cel mai bun dintre noi toti", el a fost primul premier numit de fostul presedinte, in 1995. Dupa demisia din functia de lider al partidului UMP, in 2004, ca urmare a unui scandal legat de finantari, a plecat in Canada, pe un post de profesor. Acolo a capatat experienta in domeniul ecologiei necesara pentru actualul post.

Jean-Louis Borloo va conduce ministerul dezvoltarii economice si ocuparii fortei de munca, avind dificila sarcina de a scadea somajul francez. Borloo a fost denumit "constiinta sociala" a fostului guvern. In calitate de ministru al muncii, el a reusit deja o scadere a somajului, pina la 8,3%, in martie.

La ministerul de interne, Sarkozy a numit o fosta colega de cabinet, pe Michele Alliot-Marie, in virsta de 60 de ani, care a ocupat pina acum postul de ministru al apararii. Ea este cea mai experimentata femeie din noul guvern francez, pe care presedintele si-a propus sa-l creeze aducind la paritate numarul de barbati si femei ministri.

Herve Morin, in virsta de 45 de ani, va ocupa postul de ministru al apararii. El este unul din fostii colaboratori ai candidatului centrist la presedintie, François Bayrou. In Adunarea Nationala, Morin facea parte din Comisia pentru Aparare.

Eric Woerth este noul ministru al finantelor publice, cu experienta in domeniul auditului si al consultantei economice. Woerth este fostul trezorier al partidului UMP, din care provine Sarkozy.

Brice Hortefeux, cel mai apropiat prieten al lui Nicolas Sarkozy, va conduce noul minister al imigratiei si identitatii nationale. Hortefeux a ocupat, in fostul guvern, postul de secretar de stat al administratiei locale, deci numarul doi in ministerul de interne, condus de Sarkozy.

Rachida Dati, fostul purtator de cuvint al actualului presedinte, in virsta de 41 de ani, va conduce ministerul justitiei. Parintii sai, de origine marocana si algeriana, analfabeti, au avut 12 copii. A crescut in conditii foarte precare, ocupindu-se cu vinzarea de cosmetice inainte de a intra la universitate. S-a pregatit sa devina magistrat in 1997 si 1999. Este o apropiata a sotiei lui Sarkozy, Cecilia.