Israelul a elaborat planuri secrete de atac asupra unor obiective din Iran, in caz ca eforturile diplomatice menite a determina Teheranul sa-si suspende programul nuclear nu vor da rezultate, relateaza "The Sunday Times".

Membri importanti ai guvernului condus de Ariel Sharon au dat o "autorizatie initiala", planurile fiind discutate si cu oficiali americani, care au sugerat ca SUA nu vor sta in calea Israelului daca vor esua toate eforturile internationale de oprire a proiectelor nucleare iraniene. Trupe speciale israeliene au executat deja o aplicatie in acest sens, cautind sa distruga o replica a unei facilitatii de imbogatire a uraniului pe care Iranul a construit-o la Natanz. Exercitiul a inclus raiduri ale unitatii de comando Shaldag si atacuri cu aparate F-15 al Escadronului 69, cu bombe distrugatoare de buncare.

Autoritatile iraniene continua sa sustina ca programul sau nuclear urmareste scopuri pasnice, dar oficiali ai serviciilor de spionaj israeliene si americane sint convinsi ca el este destinat producerii de arme atomice. La nivel oficial, ministrul israelian de externe, Silvan Shalom, a opinat ca diplomatia este singura cale de rezolvare a crizei. Dar el a tinut sa avertizeze: "Ideea ca acest regim tiranic al Iranului va avea o bomba nucleara este un cosmar nu numai pentru noi, ci pentru intreaga lume".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.