Mai multi membri UE sunt nemultumiti de influenta Moscovei asupra politicilor Berlinului
Noile state membre ale UE au criticat Germania pentru stabilirea unor obiective modeste la summitul UE-Rusia, pe fondul perspectivelor aproape nule privind lansarea unor discutii legate de un nou tratat UE-Rusia. O recenta disputa verbala intre un oficial german si unul lituanian a readus in discutie divergentele din cadrul UE privind modul de a gestiona autoritatea tot mai mare a Rusiei si abilitatea Germaniei de a ramane neutra in cadrul acestei controverse. De partea cealalta, Moscova acuza UE ca "prinde gustul santajarii" Rusiei.

in cursul unei intalniri a ambasadorilor statelor comunitare, organizata saptamana trecuta la Bruxelles, discursul reprezentantului Lituaniei a fost intrerupt brusc de omologul sau german Wilhelm Schoenefelder, care l-a intrebat pe diplomatul lituanian ce avantaje politice spera sa obtina tara sa prin amenintarile privind blocarea negocierilor din cursul acestei saptamani pentru semnarea unui nou acord de parteneriat intre UE si Rusia. Gestul ambasadorului german de a adopta o pozitie favorabila Rusiei in detrimentul unui nou stat comunitar pe care Germania a asigurat ca il va trata in mod egal i-a ingrijorat pe participanttii la reuniune, schimbul de replici depasind sfera unei dispute pe teme energetice, scrie "Financial Times".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.