Sarkozy a pornit in aceasta calatorie imediat dupa ceremonia de investire a sa in functie, ajungand la destinatie in cursul serii. Angela Merkel i-a rezervat, pe langa intalnirea de la cancelaria federala, si o cina comuna, presa de la Berlin asteptand nerabdatoare sa vada daca Sarkozy se va comporta la fel de curtenitor cu gazda sa precum a facut-o Jacques Chirac, care obisnuia sa sarute galant mana dnei Merkel. Dincolo de politeturi si amabilitati, Nicolas Sarkozy s-a dus la Berlin pentru a discuta cu cancelarul Angela Merkel despre un �tratat constitutional simplificat� al UE, a carui adoptare o doreste pentru reformarea institutiilor europene. �Ma voi lupta pentru o Europa care protejeaza, pentru ca sensul idealului european este protejarea cetatenilor Europei�, a subliniat Sarkozy in primul sau discurs ca presedinte. Problema e ca nici dna Merkel si nici alti lideri din Uniune, ale caror tari au ratificat deja Constitutia in forma �extinsa�, nu doresc un document simplificat. Un alt punct sensibil pe agenda convorbirilor Merkel-Sarkozy se anunta dorinta Turciei de integrare in UE.

In urma cu cateva zile, Frank Walter Steinmeier, ministrul german de externe, solicita sprijin pentru Ankara, in demersul acesteia de aderare la Uniunea Europeana, pe fondul crizei politice din aceasta tara. Si numarul doi din Departamentul american de Stat, John Negroponte,
i-a cerut ieri noului presedinte francez, ostil primirii Turciei in UE, sa �ramana deschis� fata de acest subiect. In schimb, Sarkozy se pronunta mai degraba pentru crearea unei �Uniuni Mediteraneene�, condusa de UE, care ar include Turcia si alte state musulmane din nordul Africii si care si-ar propune sa rezolve imigratia si saracia.