Cu trei zile inaintea summitului Rusia - UE, ambele parti au recunoscut ieri ca nu vor putea demara discutii privind noul acord de colaborare intre cele doua parti. De vina nu este doar Polonia, care a anuntat ca isi mentine vetoul sau asupra inceperii negocierilor, dar si Estonia si Lituania, care au facut front comun cu Varsovia impotriva Moscovei.
"Am sperat ca vom putea declansa procesul de tratative pe marginea noului tratat bilateral la summit dar, din pacate, acest lucru s-a dovedit imposibil. S-a constatat, pe ultima suta de metri, ca exista inca multe probleme de rezolvat, inclusiv embargoul impus de Rusia la importurile de carne, legume si fructe din Polonia", a declarat inaltul reprezentant al UE pentru politica externa si de aparare, Javier Solana (foto). Interdictia a fost introdusa in 2005 pe fondul suspiciunilor legate de calitatea proasta a marfurilor livrate. Documentul care urma sa fie supus discutiei ar trebui sa inlocuiasca actualul acord de colaborare si parteneriat, incheiat pe termen de 10 ani in 1997, cu posibilitate de prelungire automata. Noul text trebuia sa reglementeze relatiile reciproce dintre UE si Rusia in domeniul energetic, sfera delicata de conlucrare. La cateva ore dupa Solana, impasul aparut a fost recunoscut si de partea rusa prin vocea emisarului special al presedintelui Rusiei pentru relatiile cu UE, Serghei Iastrjembski. "Daca noul document va fi totusi examinat, va fi numai tangential", a spus el. Potrivit afirmatiilor sale, "nu are sens sa dezbati ceva care nu poate fi negociat", a adaugat el. "Tratativele oficiale pe marginea noului tratat vor incepe de indata ce vom primi mandat din partea tuturor membrilor UE", a spus, la randul ei, seful diplomatiei Celor 27, Benita Ferrero-Waldner.

Pe acest fundal, Germania va incerca sa salveze summitul de la Samara. in acest sens, la Moscova a sosit ieri ministrul de externe al acestei tari care asigura presedintia rotativa a UE, Frank Walter Steinmaier. Deplasarea este, potrivit presei occidentale, una organizata in mare graba, de urgenta, si, prin urmare, anti-criza. Printre altele, el se va stradui sa "indulceasca" pozitia Moscovei in privinta dialogului ei cu unele din fostele republici sovietice. Misiune dificila, daca nu chiar imposibila, potrivit estimarilor expertilor celor doua tabere.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.