Arabii au toate sansele sa-i depaseasca la numar pe evrei in Orasul Sfint, in pofida masurilor restrictive.

Cu ajutorul natalitatii, arabii recuceresc Ierusalimul de Est, pierdut in 1967 in ceea ce ei numesc Nakba - Ziua Catastrofei, care anul acesta a fost comemorata pe 15 mai. Intre timp, evreii sarbatoresc astazi "Ziua Ierusalimului", data la care orasul a fost alipit statului Israel, dupa ocuparea Cisiordaniei.

Ironia istoriei Ierusalimului este resimtita mai ales in rindul celor aproximativ 245.000 de arabi care traiesc in Ierusalim si vad cum tot mai multi dintre ei isi pierd drepturile de a trai in oras. In 2006 fata de 2005, de sase ori mai multi arabi din familii care se aflau in oras de generatii au vazut cum le este retras dreptul de a locui in Ierusalim.

Batalia pentru Ierusalim e permanenta si se desfasoara prin control demografic, in incercarea de anexare a partii estice, arabe, a Orasului Sfint. Autoritatile israeliene au incercat sa-si intareasca controlul construind cartiere pentru evrei de jur imprejurul celor arabe - legislatia internationala le considera colonii ilegale.

Subfinantarea administratiilor locale in zonele arabe a fost, dupa parerea mai multor organizatii internationale, inca o modalitate de a-i determina pe arabi sa plece din Ierusalim si sa se stabileasca in Ramallah sau Bethleem, in Cisiordania.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.