In ciuda declaratiilor pro-europene, Chisinaul se indreapta spre Moscova

Republica Moldova, dupa o serie de declaratii in care indica dorinta de apropiere fata de Uniunea Europeana si structurile occidentale, revine pe vechea orbita a Moscovei, constata in editia de ieri publicatia Centrului Independent de Jurnalism de la Madrid - El Conformista Digital, informeaza Rompres. In opinia analistilor centrului citat, conflictul transnistrean isi va gasi rezolvarea doar pe calea revenirii Republicii Moldova sub protectorat rusesc.

Integrarea Basarabiei in Rusia prin federalizare

In prezent, conform analizei mentionate, se produce integrarea treptata a Republicii Moldova si Transnistriei cu Rusia printr-o serie de proiecte economice, observandu-se si o apropiere a pozitiei Chisinaului si Moscovei fata de federalizarea Republicii Moldova, ca solutie pentru conflictul transnistrean. De altfel, federalizarea ar putea sa anihileze Republica Moldova ca stat independent. In acelasi articol, El Conformista Digital prezinta o analiza complexa a situatiei social-politice din Republica Moldova, care din 1992 ramane cea mai saraca tara din Europa. Peste jumatate din populatia Moldovei traieste sub pragul saraciei. Speranta de viata a barbatilor moldoveni este de 61 de ani, iar a femeilor - de 69 de ani. Rata mortalitatii infantile se ridica la 3,2%.

La Chisinau se poate constata - potrivit El Conformista Digital - o puternica tensiune intre partea romanofila a moldovenilor si elita politica rusofona de la Chisinau, pe fondul afluxului tot mai mare de moldoveni in Romania, care spera sa devina cetateni ai UE odata cu intrarea in posesia unui pasaport romanesc. Publicatia citata nu exclude nici eventuala obtinere a independentei de catre Transnistria, care de pe acum evoca precedentul Kosovo.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.