Presedintele parlamentului sirb, radicalul nationalist Tomislav Nikolici, si-a dat demisia, dupa doar cinci zile in cea de-a treia functie in stat. Demisia a venit ca urmare a unui acord intre principalele doua partide reformiste sirbe, care spera sa formeze o coalitie prin care sa-i contrabalanseze pe nationalisti, acord salutat de Uniunea Europeana.

Nikolici a avertizat insa in discursul tinut cu ocazia prezentarii demisiei ca, daca noua coalitie de guvernare va accepta "pasnic" independenta Kosovo, Partidul Radical, din care face parte, "nu va sta calm si va astepta". Anterior, Nikolici ceruse sa se intervina militar in Kosovo, daca regiunea se desprinde de Serbia. Consiliul de Securitate al ONU dezbate posibilitatea de acordare a independentei pentru Kosovo, masura ceruta de majoritatea albaneza a regiunii.

Parlamentul sirb va vota pentru noul guvern al coalitiei, astazi urmind ca acesta sa primeasca acordul oficial. Conform legii, coalitia trebuia sa prezinte noul guvern pina la 15 mai, desi au trecut patru luni de la alegeri. Partidul Radical, al lui Nikolici, a fost lasat in afara coalitiei, desi a cistigat majoritatea locurilor din Parlament la alegerile din ianuarie, insa nu suficiente pentru a guverna singur. Presedintele sirb, Boris Tadici, a anuntat deja ca premierul Vojislav Kostunita va ramine in functie.