Ministrul de finante, anuntat ca aproape sigur succesor al lui Blair la conducerea laburistilor si a guvernului britanic, si-a inceput campania declarind ca vrea sa dea o noua infatisare Marii Britanii si ca va guverna intr-un mod diferit decit cel de pina acum.

Potrivit presei britanice, ministrul urmeaza sa anunte, saptamina aceasta, planul de construire a 100.000 de locuinte ecologice, intr-un mediu inconjurator nepoluat, folosind surse alternative de energie - solara si eoliana. Cele cinci orase ecologice ar putea contine fiecare 20.000 de case, construite din fonduri publice si private.

Primele constructii vor fi ridicate pe terenurile Ministerului Apararii din Cambridgeshire, unde sint adapostiti in prezent solicitantii de azil din Marea Britanie. Aici ar putea fi construite 10.000 de case care sa utilizeze doar energie alternativa. Consiliile locale sint invitate sa liciteze pentru a putea gazdui celelalte locuinte de acest gen. Casele ar putea fi exceptate de la plata taxelor de mediu, pentru ca vor fi construite in stil modern, fara consum de carbon. Cartierele ar urma sa aiba transport in comun, scoli si centre de sanatate.

Brown l-a criticat voalat pe Blair pentru stilul "prezidential" in care a condus guvernul si a promis ca va reda puterea parlamentului si va face executivul mai deschis si mai responsabil in fata parlamentarilor. L-a laudat, totusi, pe fostul sau sef pentru curajul, pasiunea si inteligenta sa, adaugind: "Azi exista noi prioritati si eu ofer o abordare noua in acest context". El a promis ca va ajunge rapid la un consens privind reforma constitutionala si ca va forma un guvern doar cu oameni talentati, ceea ce insemna ca ar putea fi deschis colaborarii cu liberal-democratii dupa viitoarele alegeri.

Tony Blair s-a declarat incintat sa anunte ca-l sprijina pe Gordon Brown pentru a deveni lider al partidului si prim-ministru, vorbind despre talentul acestuia si dorinta de a-si pune in slujba natiunii abilitatile.

Brown este singurul candidat pentru aceste functii, pina acum, dar azi si-ar putea anunta participarea la cursa electorala alti doi candidati, Michael Meacher si John McDonnell, care nu prea au sanse in fata favoritului.