"Era Blair" se termina pe 27 iunie. Premierul britanic a anuntat ca va demisiona din functie la acea data, dupa zece ani petrecuti in fruntea executivului englez, perioada in care a gestionat pacea din Irlanda de Nord si a participat, alaturi de SUA, la razboiul din Irak si Afganistan.

"Cu mana pe inima va spun ca am facut ce am crezut ca este bine pentru tara mea", a precizat Blair, care se va retrage si din fruntea Partidului Laburist, unde cele mai mari sanse sa-i succeada le are ministrul de finante, Gordon Brown.

Tony Blair a anuntat, ieri, ca ii va inmana demisia reginei pe 27 iunie. Prim ministrul britanic a tinut o conferinta de presa in Sedgefield, locul in care si-a anuntat candidatura, la inceputul carierei sale de lider al Marii Britanii. Tony Blair va demisiona, dupa 10 ani ca prim ministru si 13 ca lider al laburistilor din ambele functii. Intr-un discurs emotional, tinut in fata sustinatorilor adunati la clubul Trimdon Labour, si transmis in direct pe Euronews, Blair a spus ca "Am fost prim-ministru al acestei tari de peste zece ani. Cred ca, avand in vedere lumea in care traim, este de ajuns pentru mine, dar in special pentru tara". Rememorandu-si perioada de guvernare, Blair e de parere ca "datoria lui a fost sa puna interesele tarii pe primul loc si ca intai a trebuit sa invete ce inseamna sa pui tara pe primul loc". El a actionat conform a ceea ce a crezut ca este mai bine, dar ca, aprecierea celor 10 ani de guvernare ramane sa o faca cetatenii. Blair a multumit in special sotiei si copiilor sai care "nu l-au lasat sa isi uite esecurile". Facand o analiza a guvernarii sale, el a pus totusi accentul pe realizarile sale. Invocand statisticile Blair a apreciat ca guvernarea sa a adus Marii Britanii mai multe joburi, un sistem mai bun de invatamant si sanatate, crestere economica in toate domeniile. Viceprim-ministrul britanic John Prescott si-a anuntat si el, ieri, demisia, transmite AFP, citand surse din interiorul Partidului Laburist.

"Am intentia sa demisionez si din postul de vicepresedinte al Partidului Laburist", a spus el, intr-o scrisoare facuta publica, ieri, la Londra. In timp ce Blair se indrepta spre Sedgefield, Gordon Brown, posibilul viitor prim ministru, a raspuns intrebarilor Trezoreriei, intr-o intalnire din Camera Comunelor. Acesta a glumit: "Sunt 600.000 de joburi vacante in economie - azi vor fi cu unul mai mult", transmite cotidianul britanic Guardian, in editia online. In cursul zilei de azi, este asteptat ca Tony Blair sa il numeasca ca succesor pe Gordon Brown. In acelasi timp, liberal democratii au cerut sa se organizeze alegeri pentru legitimizarea numirii succesorului lui Tony Blair. Succesiunea in postul ocupat de John Prescott va face obiectul unei competitii stranse in sanul Partidului Laburist, mai multi candidati exprimandu-si deja dorinta sa concureze. Casele de pariuri din Marea Britanie au inceput sa liciteze e va face Blair dupa demisie. Multi sunt de parere ca isi va scrie memoriile si s-au pus deja pariuri pe titlu: favoritul este "In My Own Words" ("Cu cuvintele mele"), urmat de "Hard Labour"(Munca grea, "labour" de la laburisti, poate insemna si nastere). Alte titluri vehiculate sunt: "The Blair Rich Project" (joc de cuvinte pornind de la filmul "Blair Witch Project") sau "Yo, Blair!", referindu-se la remarcile presedintelui Bush de la summit-ul G8 de anul trecut. Exista si pariuri mai ciudate, cum ca Blair va pleca intr-un turneu cu trupa rock in care a activat in tinerete, Ugly Rumours, sau ca va concura la maratonul din Londra.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.