Majoritatea biografiilor candidatilor la Presedintia Frantei s-au marginit in a le face "portretele" din tinerete pana la zi, cu evolutiile in plan moral, profesional si politic. Toti cei 12 prezidentiabili, din primul tur de scrutin (22.IV.07), au avut parte de asemenea prezentari.

De o atentie deosebita s-au bucurat, bineinteles, Nicolas Sarkozy si Ségolène Royal, principalii competitori. Un unghi, cu totul inedit, in abordarea personalitatii celor doi, l-au avut ziaristii de la revista Marie France, care le-au investigat trecutul prin prisma relatiei cu mamele lor si a influentei acestora asupra destinului fiecaruia. Prima constatare din lectura celor doua investigatii este similitudinea existentei precare a mamelor si destramarea casatoriilor, in vreme ce tatii isi vedeau numai de interesele si preocuparile proprii, lasand in seama sotiilor/fostelor sotii ingrijirea si educatia copiilor.

Mama lui Nicolas - o luptatoare

Tanara Andreea Mallah este o fata frumusica, dintr-o familie instarita, cu un tata medic in Paris, scapat, prin refugiu, de legile antievreiesti din vremea ocupatiei naziste. Dupa razboi, Andreea se inscrie la Drept si organizeaza serate muzical-dansante, unde apare tanarul Paul Sarkozy, aristocrat ungur extrem de seducator, care exercita in anturajul lor un fel de magie. Cu toate ca nu-l cunoaste indeajuns, ea se indragosteste nebuneste de el si la 8 iulie 1950 se casatoresc. In casa luxoasa din strada Fortuny, Paul aduce ca zestre... 300 ani de istorie maghiara si un inel-pecete, cu insemnele heraldice ale familiei sale. Andreea paraseste facultatea si devine casnica, mai ales ca-n anul urmator se naste primul copil, Guillaume, urmat, doi ani mai tarziu de Nicolas. Tip de aventurier si pasionat de bridge, sotul-tata lipseste foarte mult de acasa, deci viata cuplului se destrama repede, astfel ca la nasterea celui de al treilea copil, Francois, se pronunta divortul. Andreea, o luptatoare, la 33 ani nu-si plange soarta ci isi reia studiile si devine avocata.

Isi creste cei trei copii cu greutate, repetandu-le mereu: "Toata lumea pleaca din acelasi loc, dar nimeni nu ajunge in acelasi loc!" Pentru ea, competitia conteaza, inclusiv intre copiii sai, esentiale in viata fiind lupta si reusita. Nu-i loc pentru plans, iar starile sufletesti sterile n-au fost niciodata proprii Andreei; asta intelepciune le-a transmis-o fiilor sai, ceea ce inseamna <>...

Psihologul care s-a ocupat de destinul ei, ii remarca spiritul rebel si capacitatea de a brava in fata adversitatilor, cu toate ca nu fusese pregatita pentru o casnicie "tumultoasa". Le-a indus copiilor ideea ca nu poti fi iubit decat daca esti primul. In acest climat a crescut Nicolas Sarkozy, care in ciuda aspectului sau agresiv si arogant disimuleaza prost o natrura profund afectiva. De altfel, la inceputul campaniei electorale, unul dintre prietenii sai spunea: "Daca el ar reusi sa faca dovada de caldura, asa cum este firea lui de fapt, razboiul ar fi deja castigat. "Prin toata activitatea sa, de "stahanovist al perfectionismului", Sarko exprima o imensa nevoie de recunostinta adresata natiunii si prin aceasta, mamei sale, careia ar dori sa-i ofere motivele de satisfactie pe care nu le-a avut niciodata din partea sotului sau.

Calm si sigur pe sine, cum a demonstrat-o si in confruntarea televizata cu Ségolène Royal, el este convins ca poate sa reinvie onoarea Frantei, ca si cum ar fi cea a mamei sale, si va face totul pentru a-si convinge concetatenii ca merita sa fie iubit!